Taal en samenleving
In een inleiding tot een serie bijdragen over het thema ‘Taal en samenleving’ gepubliceerd in het tijdschrift Wijsgerig perspectief op maatschappij en wetenschap, schreef dr. K. Nuytens, wetenschappelijk medewerker aan de Kath. universiteit te Nijmegen o.a. het volgende:
‘Wat is een taalgemeenschap?’ - ‘We kunnen eerst dan van een taalgemeenschap spreken, aldus de auteur, als een groep personen een zelfde taal gebruikt en het gevoel heeft door deze taal met elkaar verbonden te zijn. Dit gevoel van verbondenheid kan lange tijd sluimeren, maar het zal ontwaken bij een gedeelte van de taalgebruikers, als er in betrekking tot de taal een konfliktsituatie ontstaat’.
Na deze uitstekende omschrijving van het begrip ‘taalgemeenschap’ volgt nu echter de onthutsende bewering, dat er, aldus dr. Nuytens, geen sprake kan zijn van één grote Nederlandse taalgemeenschap. Wel aanvaardt hij het bestaan van een Vlaamse taalgemeenschap en in het Noorden natuurlijk een Nederlandse taalgemeenschap.
De Standaard merkt naar aanleiding hiervan op:
‘Zou men niet dichter bij de waarheid zijn indien men als vertrekpunt nam dat het gebruik van een zelfde taal reeds van nature uit, een zekere verbondenheid met zich mee brengt? Wij zijn overtuigd dat althans in Vlaanderen niemand de opvatting van dr. Nuytens zal delen
In ieder geval steekt de houding van sommige Hollanders, die Vlaanderen buiten de Nederlandse taalgemeenschap willen houden, wel scherp af tegen de handelwijze van de Fransen, die de Walen zeer nadrukkelijk tot de ‘Communauté française’ blijven rekenen, zoals zij dit ook doen voor de Frans sprekende Canadezen en Zwitsers.