Culturele voorlichting buitenland
Als wij onze lezers zouden vragen iets te vertellen over de culturele voorlichting door de regering in het buitenland, dan zouden zij - en wij sluiten ons zelf daarbij in - vrij gauw zijn uitgepraat.
Wij veronderstellen dat de Overheid diezelfde gedachte heeft gehad en daarna het plan heeft opgevat en ook uitgevoerd door een tentoonstelling in de Ridderzaal te 's-Gravenhage belangstellenden, in de eerste plaats leden der Staten-Generaal, op aantrekkelijke wijze te tonen wat er op dit gebied zoal gebeurt.
Deze tentoonstelling, die wij op de laatste dag, op vrijdag 5 oktober bezochten, werd een openbaring voor ons.
Al dadelijk bij de ingang van de Rolzaal werd men getroffen door het prachtige tentoonstellingsmateriaal, betrekking hebbende op Rembrandt en Vincent van Gogh. Een overzichtswereldkaart toonde aan waar de Van-Goghtentoonstellingen werden gehouden. Er stonden tentoonstellingskoffers, zo voor gebruik gereed, met reproducties van 'n aantal van Rembrandts werken en zijn getekend portret. Er hingen talrijke panelen met kleuren- en zwart/wit-reprodukties, alles materiaal voor de indrukwekkende tentoonstellingen in het buitenland.
Er was een afdeling grammofoonplaten en partituren ook met een overzichtswereldkaart van landen waarheen de serie ‘Symfonische muziek’ wordt gezonden. Er waren andere series: Kamermuziek, ‘Five centuries of Dutch music’ en DONEMUS-Audio-visuele serie 1961/'62, met enig propagandamateriaal.
Dan maakten we kennis met de afdeling Film en Publicaties (een overzicht waarheen de films werden gezonden) met vermelding van de plaats van het festival, de datum, de titels der films, namen van de makers, en event. behaalde prijzen. De afdeling Publicaties was buitengewoon interessant en men staat verbaasd wat er op dit gebied de wereld ingaat.
Een overzicht leert ons, waar het Concertgebouworkest, het Residentie-orkest, het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Kamerorkest en Nederlands balletgezelschappen zijn opgetreden in het tijdvak oktober 1960 tot december 1961.
Het Holland Festival heeft door zijn affiches, programma's en vouwbladen betreffende manifestaties in 1961 en 1962 op deze tentoonstelling zijn activiteiten getoond.
Nederlandse kunstwerken (moderne kunst, boeken, Delfts ceramiek, kunstplaten, prenten, architectuur, ruimtelijke ordening, grafische kunst) gingen blijkens een overzichtskaart over de gehele wereld (Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Federated Malay States, Korea, Italië, India, Zweden, Zwitserland en Zuid-Afrika).
Voorts vond men er prenten, betrekking hebbende op het Delta-plan, een opsomming van de buitenlandse posten, waaraan een attaché voor pers en culturele zaken is verbonden en een lijst van landen, waarmede een cultureel verdrag werd gesloten.
Wie deze tentoonstelling bezocht zal voldaan zijn over al wat hem daar werd getoond, wie er niet heenging heeft heel wat gemist.
dKA.