A.N.V. Nieuws
De Visser-Neerlandiaprijzen
Op zaterdag 17 februari jl. heeft voor de elfde maal de uitreiking van Visser-Neerlandiaprijzen plaats gehad. Een verslag hiervan is opgenomen in ons vorig nummet.
Wat die Visser-Neerlandiaprijzen eigenlijk zijn hebben onze leden kunnen lezen in het januarinummer van jaargang 1961 in een artikel dat geschreven werd na het verschijnen van de levensbeschrijving van Mr. H.L.A. Visser.
Daar velen onzer lezers wel niet meer over dat nummer zullen beschikken en onze na januari 1961 toegetreden nieuwe leden bovengenoemd exemplaar van Neerlandia nooit onder ogen hebben gehad drukken wij hier nogmaals de vier doeleinden af, neergelegd in het testament-Visser:
Uit de inkomsten van het kapitaal zal het Verbond jaarlijks of tweejaarlijks prijzen (gelden) beschikbaar stellen ten behoeve van:
1. zedelijke en materiële steunverlening aan diegenen, vooral Nederlanders, die door of ondanks hun goed karakter zijn of dreigen te worden benadeeld, door beloning van werkelijke verdiensten en door afwijzing van succesjacht; om te beginnen in het bijzonder door het instellen van (school)prijzen tot aanmoediging van goed karakter, die in tegenstelling tot knapheidsprijzen hier te lande zeldzaam of niet voorkomen;
2. steunverlening aan praktische, tevens zuiver culturele werkzaamheden, in het bijzonder ten dienste van culturele ontdekkingen in Nederlandse laboratoria, bij voorkeur ten bate van lichamelijk en geestelijk welzijn; onder meer wordt hier gedoeld op onderzoekingen, middelen ter bestrijding en voorkoming van gevaren, die de mensen bedreigen van de kant van de natuur, zo bijvoorbeeld door onweer of blikseminslag;
3. medewerking aan het voorkomen van alles wat met hypercultuur en verder met paniek, psychische epidemie en gevaarlijke massasuggestie in het bijzonder in Nederland samenhangt; door de bevordering van ook op experimenten berustende studie dienen daaruit voortvloeiende maatregelen te worden voorbereid;
4. uitloving van een prijs voor een hoogstaand Nederlands toneelspel en voor een voortreffelijk door een Nederlander gecomponeerd melodieus, dus niet hypermodern muzikaal werk.
Meer dan eens horen wij buitenstaanders de vraag stellen: ‘Wat hebben die prijzen nu eigenlijk met het A.N.V. te maken?’. Zo oppervlakkig gezien: niet veel. Maar Mr. Visser heeft zeer doelbewust - dat mogen we gerust aannemen - het Algemeen Nederlands Verbond aangewezen om uitvoering te geven aan zijn laatste wil en daarbij moet toch de gedachte hebben voorgezeten dat naar zijn overtuiging het Verbond op de beste wijze en geheel in zijn geest er naar zou streven de vier doeleinden recht te laten wedervaren.
Dat het belonen van een goed Nederlands toneelstuk of een door een Nederlander gecomponeerd muziekstuk in de lijn ligt van het A.N.V., zal niemand tegenspreken.
Verschillende malen zijn Visser-Neerlandiaprijzen aan jeugdige personen uitgereikt, die, wegens hun karaktereigenschappen (tucht, solidariteitsgevoel, volhardingsvermogen en wilskracht) voor een dergelijke beloning in aanmerking kwamen.
Ook dit jaar werden weer drie jongelui onderscheiden: een Rotterdams meisje en twee Vlaamse jongens.
Door deze Visser-Neerlandiaprijzen kan het Verbond ook de jeugd van Noord en Zuid misschien dichter bij elkaar èn dichter bij het Verbond brengen. Zonder de jeugd heeft het Verbond geen toekomst en zal het ten ondergaan aan versterving. Er is een tijd geweest dat het A.N.V. vele jeugdleden had; helaas is dat niet meer zo en pogingen in het werk gesteld om de jeugd terug te winnen zijn nog niet met succes bekroond.
Maar juist daarom liggen de Visser-Neerlandiaprijzen, uitgereikt aan jeugdige personen (zie doeleinde I van het testament-Visser) ook in de lijn van het Verbond, dat haakt naar contacten met de jongeren.
Het Algemeen Nederlands Verbond heeft van oudsher zijn volle aandacht geschonken aan culturele aangelegenheden, in het bijzonder aan de taal. Ligt dan, zo mogen wij vragen, het belonen van een kenner van het dialect in Kempenland niet ook in de geest van het Verbond? Daarbij kunnen we in één adem noemen het voortreffelijke werk van de Fryske Akademy, die een diepgaande studie maakt van een bepaalde landstreek in Friesland.
Tenslotte vragen wij aandacht voor artikel 2 onzer Statuten, waar we o.a. lezen, dat het Algemeen Nederlands Verbond beoogt verhoging van de geestelijke kracht van allen, overal ter wereld, die tot de Nederlandse stam behoren.
We mogen met gerustheid vaststellen, dat 80% van de toegekende prijzen zijn ten goede gekomen aan personen en instellingen, die de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens trachten te bevorderen.
Het Verbondsbestuur, daarbij gesteund door de vijf commissies van juryleden, speurt voortdurend naar personen en objecten, die voldoen aan de in het testament gestelde voorwaarden.
Meer dan eens hebben wij ons tot de leden gericht en hun gevraagd medewerking te verlenen bij deze arbeid. Mocht men menen, dat een bepaald persoon, een bepaalde arbeid, een bepaalde instelling voor toekenning van een Visser-Neerlandiaprijs in aanmerking komt, dan gelieve men een met redenen omkleed voorstel ter kennis te brengen van het Dagelijks Bestuur van het Algemeen Nederlands Verbond, Surinamestraat 28 te 's-Gravenhage.
Zij die meer willen weten over mr. H.L.A. Visser kunnen bij het Verbondskantoor zijn monografie aanvragen tegen 50 cent per exemplaar.