Twaalfde Nederlandse Kultuurdagen te St. Martens-Latem
Op 10 en 11 juni jl. werden de 12de Nederlandse Kultuurdagen gehouden, voortreffelijk ingericht door het Algemeen Nederlands Verbond, afdeling Oost-Vlaanderen (Erasmus genootschap).
Het zijn een paar onvergetelijke dagen geworden.
Een vrij talrijk publiek woonde de opening van de schilderijententoonstelling - periode 1900-1910 - bij. Het was een genot om op de zolder van het Gemeentehuis van Sint-Martens Latem, ingericht als tentoonstellingszaal, rond te lopen en van de kleurenpracht te genieten. Het daarop gevolgde bezoek bij verschillende hedendaagse schilders (van ‘gewoon’ tot ‘hyper-modern’) viel zeer in de smaak. Hulde aan de heren De Wit en Dambre voor deze goede organisatie.
De ontmoetingsavond in het restaurant ‘Le Gastounet’, met medewerking van de geestdriftige Westfriese zangeres Cobi Schreyer, was een succes; - jammer dat de zalen wat klein waren voor het talrijke gezelschap. Weer een toenadering tussen Noord en Zuid: de burgemeester van het kunstcentrum Bergen (N.-H.) met enige gemeenteraadsleden en de voorzitter van de Culturele Raad voor Noord-Holland waren aanwezig. Aardige toespraken, de overhandiging van een mooie gravure door Bergen aan Sint-Martens Latem: de beide kunstcentra hebben elkaar gevonden.
Ook de zondag daarop liep vlot van stapel. Eerst de ‘artistenmis’ met de diepzinnige predikatie over moderne kunst en godsdienst door de zeereerw. pater Dr. Marcel Brouns. Het geheel werd schitterend opgeluisterd door het Nederlands Motet- en Madrigaalkoor uit Soest.
Dit liet zich s' middags ook weer horen in de goed bezette zaal Riva te Deurle, waar tevens optraden ‘'t Lijsternestje’, een kinderkoor, en het ‘Sint Lugardiskoor’. Bijzonder mooie zang, al kregen we bijna van het goede te veel.
En niet te vergeten op het Dorpsplein het Vendelzwaaien, afgewisseld door volksdansen van de kleurige Volkskunstgroep ‘Boerke Naas’.
Uitstekend geslaagde kultuurdagen, waarbij getoond werd wat het Vlaanderen van heden op kultuurgebied doet.
v.L.