Werken van andere schilders
Een andere familiegroep stelde voor George Lodewijk, Vorst van Nassau-Siegen en Hendrik graaf van Nassau-Siegen, benevens graaf Hendrik Casimir, Willem Frederik vorst van Nassau-Diez, geschilderd door Adriaen Hanneman voor vier duizend gulden. Dit is de enige maal, dat in de inventaris een prijs genoemd wordt. Deze schilder is bekend door het portret van Constantijn Huygens, de Haagse buurman van Johan Maurits aan het Plein.
Adam Pynacker beeldde het ongeval af, dat Johan Maurits van Nassau overkwam, toen hij in Franeker met zijn reiskoets door een ophaalbrug zakte, waardoor de bejaarde vorst er nauwelijks het leven afbracht.
De inventaris noemt nog de Haagse schilder Jan Mytens, Pieter Nason, de stillevenschilder, die ook portretten vervaardigde van Johan Maurits van Nassau, Jan de Baen, wiens portretten van ‘de Braziliaan’ nog in het Mauritshuis aanwezig zijn, of daar eertijds aanwezig waren. Wij doelen hier op het Oude Hof en het paleisje Lange Voorhout, alsmede een Madonna van Van Dyck.
In de Siegense verzameling kwam ook voor een portret van Albert van der Eeckhout, die Johan Maurits naar Brazilië vergezelde, van Johan Maurits zelf en diens in Brazilië overleden broeder Hans Ernst van Nassau, geschilderd door de Utrechtenaar Gerrit van Honthorst, die ook een familiegroep van vijf prinsen van Oranje schilderde.
De inventaris vermeldt nog een levensgroot portret van Johan Maurits. Misschien is dat het door Govert Flinck geschilderde en nu nog in het Museum des Siegerlandes aanwezige doek.
Van prins Maurits, die vaak in Siegen vertoefde, alsmede van het slot Dillenburg, waar hij geboren werd en van zijn vestingstad Orange en het in de zuidelijke Nederlanden gelegen kasteel der katholieke vorsten van Nassau-Siegen (in Ronse of Renaix) en van de laatste residentie van Johan Maurits van Nassau, het huis ‘Berg en Dal’ te Kleef, waar hij in 1679 stierf, waren mede schilderstukken aanwezig.
Johan Maurits was stadhouder van de Grote Keurvorst van Brandenburg, wiens portret werd geschilderd door Theodoor van Thulden uit 's-Hertogenbosch, die samen met Jordaens de wandschilderingen in de Oranjezaal van het Huis ten Bosch schiep (zie Neerlandia - maart 1958, blz. 22/23).
In het slot te Siegen hingen ook doeken van de Rijsselse schilder Vaillant, o.a. van de Aartshertogen. De Spaanse en Franse koningen Philips II en Hendrik IV en koning Karel II van Engeland, ontbraken niet. Van de laatste zei Johan Maurits, de bouwer van het Mauritshuis, dat eigenlijk in zijn Mauritshuis de koninklijke waardigheid van Karel II voor het eerst tot uiting was gebracht. De Staten-Generaal boden Karel II immers in het Mauritshuis een afscheidsmaal aan, alvorens hij, die als balling in Nederland had vertoefd, de voorvaderlijke troon der Stuarts bestijgen zou.
Vele familieportretten, o.a. van de schoonfamilie der Siegense linie, zoals de Bronckhorsten en de Styrums en een portret van Engelbert II, baron van Breda, vielen ook onder deze merkwaardige verzameling, alsook 38 levensgrote, oningelijste schilderijen, die zo maar op de vloeren waren neergelegd en waarover verder geen enkel gegeven bestaat.
Vermelden wij tenslotte nog, dat er ook schilderstukken van Caspar Netscher aanwezig waren, dan heeft men enige indruk van de rijkdom van de Noord- en Zuidnederlandse schilderkunst, die drie eeuwen geleden aanwezig was in de geboorteplaats van Petrus Paulus Rubens in het niet bepaald aanzienlijke Nassause Hof der aloude Nassause bergstad, die tot nu toe, naar het uiterlijk, het karakter van een vroegere dubbel-residentie nog zo duidelijk heeft bewaard en die zich traditiegetrouw nog gaarne ‘Oranierstadt’ noemt.
J. STEUR