intimiteit om een oude met riet gedekte boerderij, het tere groen van peppels en wilgen in het waterrijke land, die de Hollandse schilders over de hele wereld beroemd heeft gemaakt.
Foto Van Hoogstraten
Zuidhollands type van een wipwatermolen.
Het was een bijzonder voor recht, dat de heer H. van Hoogstraten, secretaris van de monumentencommissie van het Instituut Stad en Landschap van Zuid-Holland, zich bereid had verklaard de leiding van deze tocht op zich te willen nemen. In de tweede bus kwijtte de heer A.C.W. Korevaar, leraar aan het Joh. Calvijnlyceum te Rotterdam, zich op uitnemende wijze van zijn taak.
Voor elke bijzonderheid werd aandacht gevraagd: de ‘gezichten’ der boerderijen, die naar het water gewend zijn, de fraaie muurankers, het kunstig metselwerk, de hoge vluchtdeuren, de van wilgentenen gevlochten hekken, de sierlijke wipmolens, de korenmolens, de watermolens, de roedenloods en de historische bijzonderheden.
Het gezelschap werd bovendien in de gelegenheid gesteld een molen van binnen te bezichtigen.
Aan de Elshout aangekomen, werd de beroemde molengroep - negentien molens - in ogenschouw genomen.
Na thee te hebben gedronken in Kinderdijk, keerde het gezelschap zeer vol-daan over al het schone, dat in eigen land werd bezichtigd, weer huiswaarts.
ADR. KUYPER.