Historische verkenningen op het Haagse Binnenhof
Vrij dagavond, 18 en 25 September heeft het lid van de Haagse afd., de heer C.H. de Boer, leraar aan de Beeklaan-H.B.S., kenner van de geschiedenis der residentie, een zestigtal leden rondgeleid door de verschillende gebouwen op en rond het Binnenhof.
Wij hoorden, dat de huidige Eerste Kamer in het eerste stadhouderloze tijdperk op advies van Johan de Witt, ten koste van het stadhouderlijk kwartier, vergaderzaal werd van de Staten van Holland, waar de 18 afgevaardigden der steden en een afgevaardigde uit de ridderschap samenkwamen.
Leerlingen van Rembrandt schilderden het plafond, dat een voorstelling geeft van de Europese naties, die vol belangstelling, ieder door zijn eigen venster, zien naar wat in Holland geschiedde. Engeland, waarmede wij in die jaren op gespannen voet stonden, wordt daar afgebeeld als een brutale rakker, die met één been over de balustrade probeert naar binnen te springen. In deze zaal werd Karel II, die in Breda vertoefde, op zijn doorreis naar Engeland ontvangen en werd door Johan de Witt voor het eerst weer als koning betiteld.
Het gezelschap zag verder de koffiekamer voor de Eerste Kamerleden met een schilderij van Piet van der Hem (inzegening van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937) en voorts de deftige conversatiezaal met de beeltenissen van de stadhouders.
De heer De Boer gaf nog uitleg van een schilderij, waarop was vastgelegd, dat na het smadelijk vertrek van stadhouder Willem V naar Nijmegen, twee afgevaardigden naar de Staten van Holland, de heren Gevaerts en De Gijselaar, tegen het van ouds bestaande gebruik in, te paard door de Stadhouderspoort het Binnenhof opreden en ook weer uitgingen, waarbij relletjes ontstonden en de hofkapper van de stadhouder probeerde de paarden tegen te houden.