Culturele activiteiten
Oorpronkelijk was het A.N.V. de vereniging die streed voor het behoud en de verbreiding van de Nederlandse taal en vóór de belangen der stamverwanten in den vreemde. Door de snelle groei, vooral voor wereldoorlog I, heeft de afdeling zich bewogen op velerlei gebied der Groot-Nederlandse cultuur. Kunst, literatuur, muziek, volkszang, geschiedenis en folklore hebben in de 60 jaar van haar bestaan steeds de aandacht gehad.
Het zou te ver voeren hier alle bijzondere culturele gebeurtenissen op te sommen, waarbij de afdeling in de loop der jaren betrokken was. Wij vermelden slechts de belangrijkste.
Reeds enkele jaren na de oprichting werden twee muziekavonden gehouden, waar de toen in Nederland nog bijna onbekende muziek van Vlaamse componisten ten gehore werd gebracht, o.a. van Peter Benoit. Ook een liederenavond door Emiel Hullebroeck en de Vos trok grote belangstelling.
Bij het herdenkingsfeest van M.A. de Ruyter in 1907 werd namens de afdeling een krans op zijn graf gelegd.
Met medewerking van de directies van enkele stoomvaartmaatschappijen, en vooral de directie van de Kon. Ned. Stoomboot Mij., mocht het gelukken enkele Surinaamse jongelui behulpzaam te zijn met hun zeevaartkundige studies in Amsterdam.
Op 10 mei 1909 wist de afdeling het klaar te spelen - ter herdenking van de geboorte van Prinses Juliana - op het Beursplein op een reuzedoek een 140-tal geschiedkundige lichtbeelden, betrekking hebbend op het Oranjehuis en daarmede in verband staande grote gebeurtenissen, te vertonen. Naar schatting waren hierbij 30.000 mensen aanwezig.
Op 19 november van dat jaar hield de vader van het A.N.V., Hippoliet Meert, een gloedvolle rede over de Vlaamse Beweging.
Op 11 april 1911 hield de bekende prof. Paul Fredericq uit Gent voor een zeer talrijk gehoor een lezing over hetzelfde onder werp.
Ook is de Nederlandse marine het onderwerp geweest van een belangrijke verhandeling door luit. ter zee C. Aronstein. Deze voordracht met lichtbeelden werd afgewisseld met liederen van Nederlandse toondichters, onder leiding van het bestuurslid mr. Herman van Leeuwen, en ten gehore gebracht door de zangeressen mevrouw Zweers- de Louw, mej. Johanna Cambier van Nooten en mej. Marie Bies. Het kluchtspel ‘De Zwetser’ van Pieter Langendijk werd met groot succes opgevoerd onder leiding van mej. Cato Esser, door leerlingen van de Vereniging voor vocale en dramatische kunst.
In 1916 werd nog een belangrijke lezing gehouden over Guido Gezelle door mr. Alberik Deswarte, waarbij mevrouw Berthe Seroen liederen met teksten van Gezelle ten gehore bracht.