Bestuurswijziging
Het Dagelijks Bestuur van het Verbondsbestuur bestond de laatste jaren
uit:
Dr. J. Schouten, voorzitter |
Mr. F.G. van Dijk, ondervoorzitter |
Ir. G. Schutte, wnd. secretaris |
C. van Leeuwen, penningmeester. |
In mei van dit jaar moest dit Dagelijks Bestuur aftreden volgens art. 22, lid 2 van het Huishoudelijk Reglement, waarin o.a. staat dat de benoeming geschiedt voor de tijd van vier jaren.
Het Verbondsbestuur heeft op 14 mei jl. een nieuw Dagelijks Bestuur gekozen.
Dr. J. Schouten wenste geen voorzitter meer te blijven wegens drukke werkzaamheden. In zijn plaats is gekozen de heer F. Koote, voorzitter van de Haagse afdeling van het Algemeen Nederlands Verbond.
Mr. F.G. van Dijk is als ondervoorzitter herkozen, maar heeft de wens te kennen gegeven wegens drukke werkzaamheden zo spoedig mogelijk te worden vervangen.
Als secretaris is gekozen mr. W.L. Bicker Caarten en als penningmeester is herkozen de heer C. van Leeuwen.
De waarnemend secretaris. tevens directeur van het Algemeen Nederlands Verbond, ir. G. Schutte, heeft ontslag gevraagd, hetgeen hem is verleend. In zijn plaats zal geen nieuwe directeur worden benoemd, maar een administrateur.
De nieuwgekozen voorzitter, F. Koote, is 60 jaar en werkte reeds op 20-jarige leeftijd mee aan de Boekverspreiding van het A.N.V.; eerst was hij lid van de Rotterdamse, daarna van de Haagse afdeling. Na enige jaren ondervoorzitter te zijn geweest, werd hij in 1955 voorzitter van deze afdeling en afgevaardigde in het Verbondsbestuur. Onder zijn voorzitterschap werden Vlaamse, Zuidafrikaanse, Antilliaanse en Surinaamse avonden gegeven.
De herkozen ondervoorzitter, mr. F.G. van Dijk, is 53 jaar en sedert 1958 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de V.V.D.. Hij is lid van de Interparlementaire Raadgevende Beneluxraad en voorzitter van de Liberale fractie in die Raad. Verder onderhoudt hij nauwe persoonlijke betrekkingen met het Vlaams Liberaal Verbond.
De nieuwgekozen secretaris, mr. W.L. Bicker Caarten, is 54 jaar en is van 1929-1956 werkzaam geweest in het voormalig Nederlands Oost-Indië. De laatste jaren was hij vertegenwoordiger van de Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’ te Djakarta en is nu gepensioneerd. Zijn functie hield in de leiding van het bedrijf dezer maatschappij in Indonesië voor Oost-Azië.
De herkozen penningmeester, C. van Leeuwen, is 61 jaar en heeft vele jaren in de Nederlandse Antillen doorgebracht, waar hij veel voor het A.N.V. (afd. Curaçao) heeft gedaan. Toen hij na de oorlog in Nederland was teruggekeerd, werd hij lid van de Haagse afdeling en in 1947 penningmeester van het Verbondsbestuur. Hij was aanwezig bij de onthulling en de overdracht van het herstelde grafmonument van Hippoliet Meert in Gent en was enige maanden (1947/48) in Zuid-Afrika.
Uit het bovenstaande blijkt, dat het Dagelijks Bestuur een verjonging heeft ondergaan. Het is vastbesloten lid 1 van art. 2 der Statuten na te leven. Dit luidt: ‘Het A.N.V. beoogt verhoging van de geestelijke, zedelijke en stoffelijke kracht en versterking van het bewustzijn der onderlinge verwantschap, zowel van alien, overal ter wereld, die tot de Nederlandse stam behoren, als van die afstammelingen van personen, die daartoe behoren of hebben behoord, die het stambewustzijn niet hebben verloren.’
Het zal daarom de banden met Vlaanderen en Zuid-Afrika versterken, evenals die met de afdelingen en de Ned. Verenigingen in Amerika, de Antillen, Australië, Canada, Suriname en Nw. Zeeland. Ook zal het streven naar een nauwere samenwerking tussen de afdelingen in Nederland, o.a. door het bijeenroepen van een Algemene Verbondsvergadering in het voorjaar van 1960.