Hazen, jagers en nog wat
In een vorig nummer van Neerlandia hebben we het gehad over de uitdrukking ‘mijn naam is Haas’. Het is ons gebleken, dat sommigen er nooit bij hebben stilgestaan hoe we aan die uitdrukking zijn gekomen en dat onwillekeurig de gedachten waren uitgegaan naar de in bos en veld levende hazen. Zoals men heeft kunnen lezen, moet de historische verklaring elders worden gezocht. Hoe dit zij, nu we eenmaal bij de hazen zijn aangeland, hebben we Koenen-Endepols eens opgeslagen om te zien wat er bij het woord ‘haas’ vermeld staat, niet met de bedoeling iets naders omtrent de bewuste uitdrukking te vinden, maar voor de nog al merkwaardige termen, die tot het domein van jagers behoren. Het begint al met het geslacht. Ofschoon ‘,haas’ mannelijk is, gebruiken jagers het woord als onzijdig: Teun, mag ik het haas dragen? Verder gaat het over lichaamsdelen of over hetgeen zich in of aan het lichaam van de haas bevindt. De jager spreekt niet van de kop, maar van de bol, oren noemt hij lepels, poten lopers, achterpoten sprongen of schuivers, onderste delen van de sprongen sokken, ogen spiegels, staart pluim, bloed zweet, haren wol (ook rool), vet wit en huid rok.
Men ziet, dat er in de jagers wereld vrij veel afwijkingen van de gewone taal voorkomen. En wat wij hier vermelden is alleen nog maar wat op hazen betrekking heeft. Er is echter nog veel meer. De Rotterdamse chirurg dr. A.G.J. Hermans heeft een hobby om jagerstermen te verzamelen, ook uit oude tijden en ook uit andere landen. Zijn verzameling is zó groot geworden, dat hij er een boek over heeft kunnen schrijven. Dat boek, getiteld ‘Jacht en Taal’, is in 1954 verschenen bij de Kon. Ned. Boekdrukkerij Roelants te Schiedam. In een beschrijving van dit boek in een onzer dagbladen sprak de recensent met grote lof over de inhoud en over het talent, dat de schrijver aan de dag heeft gelegd.
Jagers en hengelaars genieten bij menigeen waardering ook voor de sterke verhalen, die zij kunnen opdissen. En nu laten wij een bericht volgen, dat wij een tijd geleden in het Algemeen Dagblad aantroffen: