Weinig medewerking
Het bleek niet zo eenvoudig van bepaalde lichamen, waar men belangstelling voor deze plannen mocht verwachten, de zo gewenste medewerking en onvermijdelijke geldelijke steun te ontvangen. Tenslotte hebben de bemoeiingen van de zo bekende directeur van de Kon. Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij, de heer H. Th. de Booij, die tevens secretaris-penningmeester is van de ‘Oostersche Handel en Reederijen’ te Amsterdam, er toe geleid, dat laatstgenoemde maatschappij zich bereid verklaarde de kosten voor de grafsteen en de plaatsing er van voor haar rekening te nemen.
Voor een ontwerp van die steen had het Algemeen Nederlands Verbond reeds gezorgd.
De gedenksteen, die door een Haagse firma vervaardigd is uit syeniet, een soort graniet, zeer goed bestand tegen de niet bepaald gunstige klimatologische omstandigheden op Spitsbergen, is een staande
steen, opgericht op de rechthoekige met witte kwartssteenslag bedekte grafheuvel.
In augustus heeft de plechtige onthulling van het grafmonument, dat met de Nederlandse en Noorse vlag was afgedekt, plaats gevonden.
Een klein tuiltje van de zo moeilijk op Spitsbergen te kweken bloemen, lag aan de voet van de grafsteen, waarop een grafschrift, dat luidt:
TER HERINNERING AAN DE HIER BEGRAVEN 50 NEDERLANDSE WALVISVAARDERS VERRE VAN HET VADERLAND GESTORVEN IN DE 17de EEUW
Als eerste sprak de heer B.A. Sterdahl, oud-directeur der maatschappij.
Hij sprak zijn waardering uit voor de medewerking ondervonden van de ‘Oostersche Handel en Reederijen’, die in Spitsbergen een blijvend gedenkteken wilde oprichten. Na een kort woord van ir. P. Th. Velzeboer en een gebed had de onthulling plaats.