Legio fouten
Dr. Dominicus heeft verder bezwaren tegen enige germanismen, bv. ‘meerdere’, waar ‘meer’ op z'n plaats is, ‘daarom omdat’ (darum dass), ‘doorgevoerd’, waar kennelijk bedoeld is ‘doorgezet’ of ‘uitgevoerd’. De uitdrukking ‘landelijke’ heeft bij ons de betekenis van tot het platteland behorende en niet tot het gehele land behorend, zoals het in het Wetboek wordt gebezigd.
In plaats van het modewoord ‘uiteindelijk’ ware te verkiezen ‘ten slotte’. Het woord ‘ontstentenis’, dat, volgens dr. Dominicus, alleen duidt op het ontbreken, het niet bestaan op zeker ogenblik, kan z.i. niet worden gebruikt om een ‘afwezigheid’ aan te duiden, in welke zin het in de taal der wetboeken hier en daar gebezigd is.
Herhaaldelijk zondigt het Wetboek tegen de fout bij een meervoudig onderwerp een werkwoord in enkelvoudige vorm te bezigen, bv. vervreemding en vertering is; fout is ook de uitdrukking: Indien een of beide ouders in leven zijn. De zin had moeten luiden: Indien een der ouders in leven is, of beide ouders in leven zijn.