Bezoek aan Postkantoor
Vrijdagavond, 11 oktober brachten ruim vijftig leden van de Haagse afdeling van het Algemeen Nederlands Verbond een bezoek aan het Postkantoor aan de Rijswijkse weg in Den Haag.
De directeur, de heer J.P.G. Holthoon, die we indertijd al bij de Drentse middag hadden ontmoet, gaf aan de hand van enkele situatietekeningen een heldere voorlichting over hetgeen we bij onze tocht door de sorteerafdelingen zouden te zien krijgen.
Daarna ging het in groepjes van tien, onder leiding van leden van de staf, op de sorteerderij af. Iedere bezoeker kreeg een gefrankeerde prentbriefkaart, met het postkantoor er op afgebeeld, die men kon verzenden, om daarna te controleren of deze prompt in de ochtendbestelling van de volgende dag zou zitten. Voorzover we hebben kunnen nagaan kwam dat wel heel precies uit.
We zagen de postzakken in bepaalde bakken stuwen, waarna de inhoud via glijkoker en transportband naar beneden ging. De brieven worden aan zgn. opzettafels daar opgezet, dwz. gebundeld met de postzegel aan de linkerbeneden hoek. Maar daaraan ging vooraf een schifting, o.a. van stukken, die niet, die met de hand en die machinaal gestempeld werden. Ook de grote stukken werden apart gehouden voor bewerking met het rolstempel.
We volgden de brieven, die al meer en meer werden gesorteerd op hun weg naar de vakjes voor de grote steden, voor de richtingskasten, voor de landen buiten Nederland enz.
Vliegbrieven, die te laag gefrankeerd zijn, worden ook opgevangen. De dienst plakt er de ontbrekende postzegel bij en deelt dit mede aan de afzender, die dan wel zo vriendelijk is de voorgeschoten port terug te betalen. Een prachtig gebaar van de dienst, welke daartoe niet verplicht is.
De commandobrug, eigenlijk de ziel van het hele bedrijf, maakte ons stil bij het zien van zoveel technisch vernuft.
Uren zou men kunnen vertellen over deze sorteermachines en wat er bij te pas komt, van het personeel, dat meer dan 300 nummers uit zijn hoofd kent en bijna geen fouten maakt. Laten we alleen maar onze trots uitspreken over de machines van Nederlandse vinding, over deze semi-robots, waarover, tot nu toe, alleen Nederland beschikt.
En wist U, dat de sorteermachines per uur 120.000 stukken feillcos sorteren en dat in 1954 door het kantoor Den Haag 192.500.000 stukken werden verwerkt, dat er 2000 mensen werken in het Haagse postkantoor?
Na de bezichtiging van het kantoor bood de dienst het gezelschap in de cantine nog een kopje koffie aan, deelde een aardig vouwblad uit en liet het gastenboek rondgaan om er onze handtekening in te plaatsen. De directeur gaf nog gelegenheid vragen te stellen en de heer F. Koote, de voorzitter van de Haagse afdeling, aan wie wij deze leerrijke avond hebben te danken, sprak tenslotte namens allen een woord van dank jegens de heer Holthoon, zijn staf en de gastvrije dienst van de P.T.T.