Om de rechtmatige plaats
Naar het oordeel van professor Droege zou de wederopstanding van Frans-Vlaanderen als oorspronkelijk Nederlands cultuurgebied krachtig in de hand worden gewerkt, indien de Nederlandse taal in België en in Kongo haar rechtmatige plaats kon innemen. Doch de steun van Nederland kan evenmin gemist worden om dat doel te bereiken.
De stevig met bewijzen gestaafde beschouwingen van dr. Droege met het slotwoord: ‘God behoede Zuid-Vlaanderen’ beantwoordden de geestdriftige aanwezigen met een uitbundig applaus.
Nadat mevrouw Marcke nogmaals enkele door de rijke Frans-Vlaamse folklore geïnspireerde gedichten had voorgedragen, vertelde de jcurnaliste Mary Pos over de uiterst hartelijke kennismaking met haar stamgenoten in Frans-Vlaanderen. Tot slot wijdde pater Ward Smit, hulpaalmoezenier van het Werk der Vlamingen te Rijssel, enkele beschouwingen aan het veelbelovend talent van de aquarellist Maurice Maes, zoon van Zuid-Vlaanderen, die enkele van zijn werken in de vergaderzaal had tentoongesteld.
In de namiddagvergadering, ook bijge-woond door oud-minister Van Daele en Dequa, las drs Teurlinckx, ondervoorzitter van de Algemeen Nederlands Suid-Afrikaanse Vereniging, een aandachtig gevolgde boodschap voor van de S.A.S. V.I.A. en van de Afrikaanse studentenverenigingen uit Leiden en Utrecht.
Eerw. Heer A. Geldof uit Dewaai, sprekende over ‘Het Vlaams bewustzijn in Frans-Vlaanderen’, wees er op, dat de bewoners van Frans-Vlaanderen zich steeds bewust zijn geweest en gebleven van het grondig verschil tussen hen en de overige Fransen. Als voorbeeld - een uit vele - noemde hij de voldoening onder de Frans-Vlamingen over elke Franse nederlaag tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871). (een wel heel oudbakken voorbeeld. red.)
In 1859 werd het Comite Flamand opgericht en in 1923 zag het ‘Vlaams Verbond van Frankrijk’ het licht. Dit Verbond werd in 1946, na een ophefmakend proces te Rijssel, door de Franse gezaghebbers ontbonden.
De ‘wet der ongerechtigheid’ van 11 januari 1951, waarbij van overheidswege alle Nederlands onderwijs in Frans-Vlaanderen werd verboden, bezwaart de vlotte vooruitgang, maar als het officiële Frankrijk het ernstig meent met de bevordering van een Europese belangengemeenschap, zal het ook rekening dienen te houden met het eigen karakter van Zuid-Vlaanderen. En als eenmaal de culturele bewe-gingsvrijheid aan Zuid-Vlaanderen is teruggegeven, zal het niet lang meer duren, of het zal de weg naar zijn eigen Dietse lotsbeschikking terugvinden.