Het Zuikertuintje
PRACHTIG WERK werd voorts verricht door het inrichten van een ontspanningsoord met de zoetklinkende naam van ‘Zuikertuintje’, in de plantage Zuikertuintje. Daar vond de zeeman een rustig hoekje, vermaak en ontspanning. Er kon worden gedanst en aan muziek is geen gebrek in deze landen, waar elke jongeman wel een instrument bespeeit. Onze Koningin, toen nog kroonprinses, heeft dit ontspanningsoord bij haar verblijf in maart 1944 op Curaçao bezocht. Onze Vloot verwerkte in 1942 bijna f 40.000, waarbij alle arbeid belangeloos werd verricht.
Onze Vloot voerde o.a. cok een aciie voor hulp aan de moeder van Cecil Desmond Woods, een zeeman van de Bovenicindse eilanden, die drie drenkelingen wist te redden, zijn zwemvest afstond aan een kok, die niet zweramen kon en tenslotte van uiiputting stierf.
Zo bleef Onze Vloot gedurende de oorlogsjaren doorgaan met dit niet genoeg te loven werk. Een Engelse bootsman, getrojjen door dit mooie werk, zei tot bestuur en medeioerkers: ‘U allen vormt een prachtige bemanning; ik zou wel aliijd met U in zee willen gaan’.
En de heer Arnott, een verbindings-officier van de Britse marine schreef in zijn afscheidsbrief aan het bestuur van Onze Vloot: ‘Ik maak van deze gelegenheid gebruik U en de leden van “Onze Vloot” hartelijk te danken uit naam van alle zeelieden, die gedurende de oorlogsjaren op Curaçao verbleven, voor het prachtige werk, dat U voor ons heeft verricht’.
Na 1945 begon weer het ‘normale werk’. Curaçao werd nog steeds door vele schepen bezocht en deze genoten onverminderd de belangstelling van Onze Vloot.
En nu kan men terugzien op vijftig jaar lief en leed. Vijftig jaren gingen voor bij, de taak van Onze Vloot bleef ongewijzigd.
Wij hopen met het bestuur, dat het in de toekomst zal blijven gaan: ‘met moed vooruit, van kracht tot kracht, van overwinning tot overwinning’.
De hulde van het Algemeen Nederlands Verbond voor allen, die in deze halve eeuw het beste gaven wat een mens geven kan, de liefde voor de medsmens - vaak de medemens in grote nood - wordt hierbij gaarne en nadrukkelijk uitgesproken.