Freemantle
Freemantle, de eerste Australische haven, ligt aan de mond van de Swan, die met een brede mond in zee uitloopt, na vlak tevoren nog de zijrivier de Canning te hebben opgenomen.
Tevoren had de scheepsdokter een inspectie gehouden, waarbij de passagiers met ontbloot voorhoofd en ontblote onderarmen voor de esculaap moesten verschijnen. Hetzelfde ceremonieel had plaats voor de havenarts, zonder dat iemand de bedoeling van deze nietszeggende inspectie begreep. Enkelen der passagiers mom-pelden ondeugend iets van ‘onderzoek op schurft’, maar een knappe vent, die op deze manier een dergelijke huidaandoening zou hebben kunnen constat er en.
Aan de wal werd per bus een rit door Freemantle gemaakt.
De haven deed, zoals vele havens, wat rommelig aan, maar de winkelstraten maakten een vriendelijke indruk. Men ziet daar geen hoge verdiepingshuizen maar lage gebouwen, elk met een eigen stijl en de meeste licht geverfd.
In de eigenlijke woonwijken uitsluitend bungalows van witte, gele en grijze baksteen, een laag overstekend dak, zoals in de tropen gebruikelijk is, of wel brede galerijen rondom de woning om zo de hitte buitenshuis te houden.
Ook hier weer was de bungalow in eigen stijl gebouwd, meestal met rode dakpannen gedekt, ook wel met plaatijzer, terwijl het houtwerk rood en groen was geverfd. Om de huizen een flink stuk erf, keurig geschoren grasvelden, die echter in deze droge tijd meestal verdord waren of dagelijks werden bespoten. In de tuinen prachtig hoog geboomte, struiken en bloemen. Om enkele planten te noemen: dadelpalmen, hibiscus met grote rode bloemen, jacaranda's en de fantastisch mooie Christmas-ree, bedekt met geel-oranjekleurige bloesempluimen, die wat aan mimosa deden denken, een wonder om te zien.
Elk huis beschikt over een garage. In die wijken ziet men nauwelijks een voetganger. Telkens wordt men getroffen door prachtige uitzichten op de rivier. Het gezelschap kwam langs de universiteit, die in 1929 werd geopend en die bestaat uit hele complexen van gele gebouwen, liggende in ruime parken. De tocht ging ook door de oude ‘bush’, waar ook weer allerlei bomen en heesters werden bewonderd. In het voorjaar is het daar een weelde van wilde bloemen.
In het nabijgelegen Perth werd wat gebruikt en daarna gewinkeld. Het was er enorm druk, zowel op de trottoirs als in de winkels. Het publiek doet echt Engels aan. Goedgeklede dames, allen natuurlijk in zomerkleding bij een dagtemperatuur van 72 graden (F.). ledereen deed boodschappen voor het aanstaande Kerstfeest. Niet minder dan tien grote warenhuizen werden geteld. Een kleine bij zonderheid voor rokers: niet gesausde tabak was daar niet verkrijgbaar.
Na een kort bezoek aan de dierentuin, werd de boot weer opgezocht die in de namiddag zee koos en vlak onder de kust zijn weg zocht naar Adelaide. De kust is daar eenzaam, rotsig, hier en daar duinen met een strandje.