Christelijke boodschap
Als een gouden draad loopt - aldus spreker - de christelijke boodschap door de Zuidafrikaanse geschiedenis. Jan van Riebeeck, die in 1652 met de statenbijbel onder de arm aan de Kaap landde, droeg het christendom uit, dat onder aanvoering van de vrome voortrekkers onder de inboorlingen werd gebracht en dat voor de beschaving van Zuid-Afrika van de grootste betekenis is geworden.
Ds. Lombard toonde met treffende voorbeelden aan, dat de christelijke boodschap steeds de stuwkracht van het volk is gebleven. Ten slotte betoonde spreker de verbondenheid met Nederland en Oranje, die, met het evengenoemde godsdienstige element, een stempel heeft gedrukt en nog drukt op de ontwikkeling van land en volk in Zuid-Afrika.
Spreker bracht in herinnering de laffe moord in 1838 door het kaffer-opperhoofd Dingaan op de boerengeneraal Piet Retief en de zijnen. In de slag bij Bloedrivier werd Retief gewroken. Op die plaats is later een zendingskerk opgericht.
Het stadskerkewerkkoor van de Ned. Herv. Gemeente, verleende, onder leiding van de heer G. van Kapel, medewerking door het zingen van enige godsdienstige liederen, o.a. ‘Morgenzang’ van J.P.J. Wierts, ‘Leid mij, Vader’ en enige verzen van Psalm 42 (Soos 't hert in dorre streken).
De heer A.D. Muller uit Amsterdam droeg enkele gedichten voor van de Zuidafrikaanse dichter J.F.E. Celli ars, die daarmee duidelijk deed uitkomen, dat deze dichter in eenvoudige woorden de kern van het leven weet uit te beelden.