Belangstelling voor het Nederlands in den vreemde
In het maart-april nummer van Neerlandia wezen wij op de grote betekenis van de reis van de Utrechtse hoogleraar dr. C.F.A. van Dam door Spaans-Amerika en de taak, welke dr. Van Dam aan Nederland wilde toewijzen bij de bevordering der culturele betrekkingen tussen Nederland en de landen in die gebieden.
In Elseviers Weekblad van 3 maart toont de hooggeleerde aan, dat de opvatting bij vele landgenoten, als zou in het buitenland geen belangstelling bestaan voor het Nederlands, niet juist is.
Aan de universiteiten van Parijs, Londen, Hamburg en Bazel, om maar eens een voorbeeld te noemen, wordt al sedert jaar en dag Nederlands onderwezen.
Dank zij een uitwisseling van afgestudeerden tussen de rijksuniversiteit te Utrecht en de Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (Opperste Raad van Wetenschappelijk onderzoek) te Madrid, kon enige tijd geleden aan de Consejo een docent in de Nederlandse taal en letterkunde te werk gesteld worden, die tevens belast werd met de leiding van het ‘Seminario de Etudios Neerlandeses’ en het lectoraat in het Nederlands aan de Universidad Central te Madrid.
Het onderwijs in het Nederlands, gegeven door de Heer H. Th. Oosterdorp, drs lett., afgestudeerd aan de universiteit in Utrecht, geniet een bevredigende belangstelling.
Ook onze letterkunde, aldus dr. Van Dam, geniet van Spaanse en SpaansAmerikaanse zijde in de laatste tijd toenemende belangstelling.
Dank zij ook de medewerking van Z.K.H. de Prins der Nederlanden is een Mexicaanse-Nederlandse litteraire uitwisseling tot stand gekomen tussen Zijne Excellentie dr. Manuel A. Chàvez, de ambassadeur van Mexico te 's-Gravenhage en dr. C.E.P. Stutterheim, de voorzitter van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde, te Leiden. In het theater ‘De Uitkijk’ te 's-Gravenhage is men op 8 maart met de werkzaamheden begonnen. Zoals bekend mag worden verondersteld, is de Mexicaanse ambassadeur niet alleen diplomaat, maar ook een dichter, die een belangrijk poëtisch werk op zijn naam heeft staan.