De afdelingen aan het woord
De sociale en economische toestand van Suriname
Op 5 April heeft Prof. Dr. R.A.J. van Lier, sociaal-economisch adviseur van de Surinaamse regering, voor de afdeling Rotterdam van het A.N.V., in samenwerking met de Kon. Ver. Oost en West, het Koninklijk Instituut voor de Tropen en het Koninkl. Nederl. Aardrijkskundig Genootschap het woord gevoerd over de sociaal-economische toestand van Suriname.
Na de afschaffing van de slavernij tegen het midden van de vorige eeuw zag, aldus spreker, Suriname zich geplaatst voor ernstige arbeidsproblemen. Een ommekeer in de Surinaamse economie vond eerst plaats nadat begonnen was met het delven van bauxiet waaraan de bodem van Suriname zeer rijk is. Het nationale inkomen van de bevolking, die uit zeer heterogene bestanddelen bestaat, bedraagt honderd miljoen gulden, doch de jaarlijkse aanwas van de bevolking, die 200.000 zielen telt, is groter dan die van Nederland. Bij de ontwikkeling van Su-riname scheppen deze omstandigheden grote problemen.
Begonnen werd met inpoldering van ronden aan de kust, waarop de rijstbouw wordt uitgeoefend. Door combinatie van landbouw en industrie hoopt men voor de bevolking betere levensvoorwaarden te scheppen.
Aanplant van hout, geschikt voor de papierindustrie, is in studie.
Voorts zijn er plannen om in een der rivieren een stuwdam te bouwen ter opwekking van electriciteit. Er zijn nog tal van andere projecten en mogelijkheden, welke verwezenlijkt zullen kunnen worden, mits de wereldmarkt hiervoor gunstige voorwaarden blijft scheppen.
Een belangwekkende film over de vestiging Wageningen - een landbouwdistrict besloot de avond.