Kaapstad capituleerde 150 jaar geleden voor de Britten
Op 10 januari 1956 was het 150 jaar geleden, dat Kaapstad capituleerde voor de Britten en op 18 januari 1806 moest de Nederlandse gouverneur der Kaapkoionie. Janssens, het verzet in de Hottentots Hollandbergen opgeven. Triest einde van een lange periode van gelukkige activiteit. Dan volgt de merkwaardige episode der Voortrekkers, die het Engelse bewind niet kunnen aanvaarden en die bij het vestigen van een nieuw vaderland in Natal en Transvaal Hollandse tradities en ordonnanties meenemen.
In Nederland zelf hebben die voor de Boeren zo uiterst belangrijke gebeurtenissen maar weinig belangstelling ondervonden. Daar waren ook geldige redenen voor. Holland, aanvankelijk nog bloedarm, had al ras de handen vol met België en met Indië, waar op Java een bloedige oorlog woedde, zo schrijft het maandblad van de Zuidafrikaanse stichting Moederland.
De schrijver van dit zeer lezenswaardige artikel laat dan een uitvoerig betoog volgen, waarin hij aantoont, dat bij een behoud van een Nederlands bewind, voor de Kaap vermoedelijk geen betere tijden zouden zijn aangebroken en hij betwijfelt of b.v. de slavernij even tijdig zou zijn afgeschaft als onder het Engelse bewind het geval was, of op krachtige militaire hulp had mogen gerekend en of Natal voor de Boeren dan had kunnen worden behouden. Hij gelooft niet, dat een vloedgolf van Nederlandse Afgescheidenen van wie er duizenden naar Amerika emigreerden, indien zij naar de Kaap waren uitgeweken, daar de geestelijke rust zouden hebben bevorderd.