Wat in de krant stond
Tussen Noorwegen en Nederland zal een cultureel verdrag worden gesloten. Er zijn plannen voor uitwisseling van studenten en hoogleraren, kunstenaars en films en voor het houden van tentoonstellingen.
Tussen het Nationaal toneel van België, van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (Antwerpen) en een drietal grote Nederlandse gezelschappen zal in het komende seizoen een toneeluitwisseling plaats vinden.
Voor de functie van Nederlands consul-generaal te Antwerpen zal in aanmerking komen de heer M.J. van Schreven, thans ambassaderaad aan de Nederlandse ambassade in Ottawa. Zijn opvolger daar zal zijn Mr C.J. van Schelle.
In het Haagse gemeentemuseum kwam Hubert Lampo, onder auspiciën van het Haags Cultureel Centrum, iets vertellen van zijn persoon en zijn werken. De dichter Karel Jonckheere las bij die gelegenheid voor uit zijn reisverhaal over Mexico en andere werken.
In Willemstad (Curaçao) zal een nieuw te bouwen ‘airconditioned’ hotel van de ‘Intercontinental Hotels Corporation’ verrijzen. Op een aantal muien en enige tien meter dikke bolwerken, overblijfselen van een oud fort, dat eens de toegang tot de haven beschermde, zal dit hotel worden opgericht. In de oude militaire munitie- en voorraadkelders komen winkelgalerijen en toonkamers.
De ambassadeur van Canada in Nederland, de heer Th. Stone, heeft in het nieuwe gedeelte van het arboretum van de landbouwhogeschool te Wageningen een ahornboom geplant, als symbool van de vrienschap tussen Canada en Nederland.
In verband met het a.s. koninklijk bezoek aan de Ned. Antillen en Suriname zal een kleine tentoonstelling worden gehouden, welke een beeld zal geven van Nederland, zoals het zich vertoont, leeft en werkt.
Deze tentoonstelling, welke is bestemd voor Aruba, Curaçao en Suriname is op te vatten als ‘een zich voorstellen’ van Nederland aan de rijksgenoten in de Ned. Antillen en Suriname.
Het ontwerp is vervaardigd door Hans Meyer en Hans Engelman naar een plan van Fred. Thomas.
De ‘Nederlandse Courant voor Canada’, een door het echtpaar Schippers te Toronto geheel gevuld weekblad, telt niet minder dan 3000 lezers, onder wie er zelfs enkelen in New-York wonen.
Tijdens het tulpenfeest in New-York werd op het kerkplein St Mark's aldaar door jongens en meisjes in Nederlandse klederdracht gedanst om de leden van die kerk er aan te herinneren, dat de historische oorsprong van St Mark's het oude ‘Nieuw-Amsterdam’ is.
De stichting Arnhem-Europa is voornemens dit jaar een drieof vierdaagse conferentie te houden over een gemeenschappelijke verkeerstaal voor Europa, waaraan volgens die stichting grote behoefte bestaat.
De Nederlandse ambassadeur te Madrid, Mr W.C. Graaf van Rechteres Limpurg heeft 30 April te Madrid een tentoonstelling van Nederlandse en Belgischee boeken (Exposicion en Espana del Libro Cientifico y del Libro de Arte en Belgica y en los Paises Bajos) geopend. Deze tentoonstelling, welke een enorme belangstelling genoot, ging na de 8ste Mei naar Barcelona.
Als reactie op de Nederlandse radio-programma's, waarin een overmatig gebruik van vreemde talen en muziek wordt gemaakt, is in Nederland opgericht de commissie ‘Petitionnement voor het Nederlandse lied’. Blijkens een rapport van deze commissie werd in 1946 door de radio 16% Nederlandse en 84% buitenlandse muziek uitgezonden, in 1951 waren die cijfers resp. 35 en 65%, in 1952 26 en 74%. Men wil het Nederlandse publiek, door het invullen van een verzoekschrift, in staat stellen zijn verlangens kenbaar te maken betreffende de zendtijd te besteden voor het Nederlandse lied en Nederlandse lichte muziek.