Nederlandse boeken in de rimboe van Australië
Wie kennis heeft genomen van het jaarverslag-1954 van de afdeling Boekverspreiding van het Algemeen Nederlands Verbond weet dat de grote bibliotheek in Melbourne voor de ver weg in de binnenlanden wonende Nederlanders een bijzondere regeling heeft getroffen, welke daar bekend staat onder de naam: ‘Bush Library’, de boekerij voor de rimboe.
Van Mejuffrouw C. Huizinga, sociaal werkster te Melbourne, opvolgster van Mejuffrouw Boeke, ontvingen we onlangs een uitvoerig schrijven, waarin zij in het bijzonder mededeling deed van de gang van zaken bij deze boekerij voor de veraf gevestigde Nederlanders.
Daar het werk van deze boekerij door bemiddeling van de Nederlandse Verenigingen en van de Nederlandse aankondigingen grotere bekendheid heeft verworven kwamen steeds meer aanvragen voor boeken binnen.
Nederlandse dames in Melbourne belasten zich vrijwillig met het inpakken en verzenden van de boeken naar de rimboe. Aan die taak is heel wat werk verbonden, omdat volgens de overheidsvoorschriften in Victoria alle boeken, alvorens deze opnieuw worden uitgezonden, van een nieuw kaft en etiket dienen te worden voorzien.
Pakken van 20 tot 50 boeken worden naar de Nederlandse posten verzonden. Een half jaar lang mag men deze behouden, met het aevolq, dat de boekerij in Melbourne vele lege planken toont. Mej. Huizinga vraagt zich dan ook af of zonder nieuwe aanvullingen wel aan deze stijgende aanvragen op bevredigende wijze zal kunnen worden voldaan.
Aan het slot schrijft Mej. Huizinga, en daarvoor willen wij bijzondere aandacht vragen:
‘In het afgelopen jaar is het mij duidelijk geworden, welk een grote vreugde deze boeken de Nederlandse emigranten bereiden; vooral mensen, die ver van de bewoonde wereld afzitten en die nog niet voldoende Engels kunnen lezen hebben grote behoefte aan Nederlandse lectuur en ik meen te mogen zeggen, dat de boeken er in zeer belangrijke mate toe hebben bijgedragen om heimwee te overwinnen. Dikwijls krijgen wij dan ook dankbare en enthousiaste brieven.’
Ik ben ervan overtuigd dat het werk van de Bush Library voor de Nederlandse emigrant van zeer groot belang is.’