Culturele taak in Venezuela
De Utrechtse hoogleraar in de Spaanse taal en letterkunde, Prof. Dr C.F.A. van Dam, die, op doorreis naar Spaans-Amerika, een korte tijd op de Ned. Antillen en Venezuela vertoefde, gaf in Elsevier's Weekblad van 12 Maart j.l. zijn indrukken weer over dat bezoek aan Venezuela.
Venezuela zou Prof. Van Dam een ‘land der tegenstellingen’ willen noemen. In de hoofdstad Carácas vindt men b.v., naast een nieuwe stad met torenhoge wolkenkrabbers en weelderige gebouwen, de oude stad daterende uit 1567, met Spaanse kerken uit de koloniale periode, met ook nieuwe voorname wijken en een arm Spaans stadje in het oude centrum.
Onder de jeugd is er eigenlijk maar één drijven, naar geld maken, in dit peperdure land. Om geld te maken stort men zich met grote ijver in het bedrijfsleven, maar komt alles te kort aan cultuur. Onder de oudere generatie echter treft men, volgens Prof. Van Dam, levendige belangstelling voor culturele waarden.
Prof. van Dam bezocht de nog niet geheel voltooide universiteit, een stad op zich zelf en in het bijzonder de gebouwen, waar de faculteit van Letteren en Wijsbegeerte voorlopig is ondergebracht, en kwam diep onder de indruk van hetgeen door Venezuelaanse taalgeleerden reeds werd tot stand gebracht.
Prof. Van Dam heeft ondervonden, dat er grote bereidheid is om naar de stem van Nederlanders te luisteren en met ons van gedachten te wisselen over elk plan om te komen tot nauwere culturele samenwerking. En wat kan men nog meer verlangen, is zijn vraag. Teruggekeerd in het vaderland zullen in Venezuela, waar Nederlandd op cultureel gebied heel wat meer kracht zou kunnen ontplooien, de handen uit de mouwen moeten worden gestoken, want het zou dood jammer zijn als Nederland deze kansen, die er zijn, niet tijdig greep.
Voor het Algemeen Nederlands Verbond heeft deze ontboezeming van Prof. Van Dam een prettig geluid, daar ons streven immers steeds ging in de richting van nauwere culturele samenwerking.
Wij zullen dan ook niet nalaten met de Utrechtse hoogleraar, zodra hij van zijn reis naar Zuid-Amerika is teruggekeerd, contact op te nemen, teneinde zo mogelijk te komen tot het inschakelen van het A.N.V. bij het maken van nieuwe plannen.