Fermin Mortier spreekt over Honderd jaar Vlaams Toneel
Op 6 October hield de Heer Fermin Mortier, directeur van de Kon. Nederlandse Schouwburg te Antwerpen, in de aula van het Stedelijk Museum te Schiedam een voordracht over: ‘Honderd jaar Vlaams toneel’. Na een begroetingswoord door Dr Keeser, heeft de Heer C.A. Mayer de spreker ingeleid. De heer Mortier is op en top Antwerpenaar; gaarne onderhoudt hij het contact met de Noord-Nederlandse Cultuur. De Kon. Schouwburg is thans een eeuw oud en met het meerderen der jaren is deze steeds meer geworden tot een voorpost van de Nederlandse cultuur.
In zijn lezing heeft de heer Mortier sterk de aandacht er op gelegd, dat het Vlaamse toneel een stuk Vlaamse beweging is geweest. Uitvoerig heeft spreker het ontstaan van het Vlaamse toneel geschetst, voortgekomen uit de rederijkerij. Na een heldhaftige strijd was de stichting van een Vlaamse Schouwburg te Gent een eerste overwinning, gevolgd door een tweede: de oprichting van een Vlaams toneelgezelschap door Victor Driessens. Ook in Antwerpen komt een eigen schouwburg en het gehalte der stukken stijgt steeds. Sedert de bevrijding geeft het Vlaams toneel, waaraan het reizend Volkstoneel en het jeugdtoneel toegevoegd, een sterke uitstraling over het gehele land en daar buiten. Het zaad door Victor Driessens uitgestrooid, heeft rijpe vrucht gedragen: de drie gezelschappen geven jaarlijks 870 voorstellingen voor een publiek van 50.000 toeschouwers!
Deze lezing werd gesierd met menig fijn geestig trekje, hetgeen bij de toehoorders onmiddellijk weerklank vond. De voorzitter van de afdeling Rotterdam, de Heer J.J. Kloppert, heeft de heer Fermin Mortier hartelijk dank gezegd voor zijn uitstekende en leerzame voordracht.