Achter het IJzeren Gordijn
De heer Etienne Bastien, journalist, politiek redacteur bij het persagentschap ‘Belga’, die in Mei jl. met enkele andere Belgische journalisten een informatiereis van 21 dagen naar de Sovjet-Unie ondernam, kwam ons op 14 Juli, in de vergaderzaal van het V.T.B.-Huis, één en ander vertellen over zijn indrukken en ervaringen opgedaan achter het zg. ‘IJzeren Gordijn’.
Ofschoon men zich doorgaans van een voordracht in de zomermaanden niet al te veel mag voorstellen, was de opkomst - waarschijnlijk al uit hoofde van de actualiteit van het onderwerp - zeer bevredigend.
De heer Bastien gaf zonder vooringenomenheid, in een onderhoudende en luchtige trant, een levendig overzicht van alles wat hem in de Sovjet-Unie bijzonder had getroffen. Hij behandelde o.m. het volksleven in de steden die hij bezocht, het onthaal dat hem en zijn confraters vanwege de Sovjet-overheden en hoge partij-ambtenaren te beurt viel, de grote technische, architectonische en sociale verwezenlijkingen van het nieuwre Rusland.
Spreker herinnerde er aan dat ook op cultureel gebied ontzaglijk veel wordt gedaan: overal zijn rijkvoorziene bibliotheken te vinden, bestaan er leesgezelschappen, en wordt, na de werkuren, voor gezonde geestelijke ontspanning gezorgd. Een revolutionaire geest en de verheerlijking van het communisme liggen echter ten grondslag aan elke vorm van culturele bedrijvigheid.
Over de psychologie van het Russische volk wist de woordvoerder te vertellen dat het woord ‘Vrede’ in ieders mond ligt en dat ook de Sovjet-politiek volledig op dit thema afgestemd blijkt te zijn. Toch, zegt hij, mogen wij niet vergeten, dat deze intense vredespropaganda gekenmerkt blijft door een onwrikbaar vasthouden aan de expansiekracht van een communistische levensbeschouwing en wij moeten daaruit de nodige gevolgtrekkingen weten te halen.
Mr W. Thelen, voorzitter van de afdeling Brussel, die ook de spreker bij het begin van de avond had voorgesteld, dankte de heer Bastien na afloop van zijn uiteenzetting voor het objectieve en leerrijke beeld, dat hij van het leven en de sociale en culturele toestanden in de nog te weinig bekende Sovjet-Unie voor de aanwezige leden en talrijke andere belangstellenden had opgehangen.
M.v.G.