Feestviering te Gent
Vrijdag 9 Mei 1952 had in de Aula van de Rijksuniversiteit te Gent een plechtige Van Riebeeckherdenking plaats, ingericht door Tak Oost-Vlaanderen van het Algemeen Nederlands Verbond, met de medewerking van de Ambassade van de Unie van Zuid- Afrika en in samenwerking met de meeste Gentse Kultuurverenigingen.
Een zeer talrijk en select publiek was opgekomen waaronder we o.m. bemerkten Z.Exc. Dr Botha, Ambassadeur van de Unie van Zuid-Afrika en de heren Momberg, Attaché bij voornoemde Ambassade; Koch, vertegenwoordiger van de Nederlandse Consul; Burgemeester Em. Claeys; Prof. Kluyskens, Rector van de Universiteit; De Wilde, Bestendig Afgevaardigde; de Schepenen Vermeulen en Verhelst; de Professoren De Keyser, Fransen en Van Werveke; de eerw. paters Callewaert en Dr M. Brauns en de heer Dr Jan Grauls.
Na een inleidend woord van de heer C. De Wael, Voorzitter van Tak Oost-Vlaanderen van het Verbond, kregen we eerst het zeer verzorgde optreden van het Gentse Kamerkoor ‘Crescendo’ onder leiding van toondichter O. Van Puyvelde, waarna Mej. R. De Wet-Momberg, in typisch Zuidafrikaanse klederdracht, op talentvolle wijze enkele Afrikaanse gedichten voordroeg.
Vervolgens stelde Prof. Dr P. De Keyser de feestredenaar, de bekende Zuidafrikaanse dichter Prof. N.P. Van Wijck-Louw, voor, die in een boeiende en hoogst interessante uiteenzetting een beeld gaf van de groei der nederzetting van Jan van Riebeeck tot de huidige Unie van Zuid-Afrika. Hierbij wees hij op de vele vraagstukken, ontstaan door de innige verwantschap tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika en meer in het bijzonder op het grote belang van de uitwisseling van culturele gedachten. Zijn meesterlijke uiteenzetting, door alle aanwezigen met gespannen aandacht be luisterd, werd hartelijk en geestdriftig toegejuicht.
Hierna bracht het Crescendo-kamerkoor nog 'n paar treffende Zuidafrikaanse liederen ten gehore waarna Z. Exc. Dr Botha, Ambassadeur, nog enkele woorden tot de aanwezigen richtte.
Deze feestzitting, die door de pers eenstemmig als schitterend geslaagd werd betiteld, werd besloten met het vertonen van een Zuidafrikaanse film, getiteld: ‘Suid-Afrika 300 jaar’.