Klaagt men in Nederland over gebrekkige kennis van de moedertaal bij de studenten die zich aanmelden voor de universiteiten of hogescholen, in Zuid-Afrika is het al evenzo, althans voor zover betreft de kennis van het Engels.
‘Cape Times’ bericht, dat 6 hoogleraren aan de universiteit van Kaapstad, wier mening te dien opzichte was gevraagd, zeiden dat het lage peil van het geschreven Engels bij de examens in 1951 verontrustend was.
Ook op 16 December l.l. is Dingaansdag (ook wel genoemd geloftedag) weder in de Unie herdacht, blijkens berichten in ‘Die Burger’. Te Silverton sprak prof. A.J.H. van der Walt, die er de nadruk op legde, dat de blanke voortrekkers de ‘naturellen’ hebben bevrijd van de tirannie der Zoeloes en Matabelen, die de overige stammen onderwierpen en uitmoordden.
Ook Dr N. Diederichs, die te Kaapstad sprak, wees er op, dat handhaving van de blanke beschaving geen geestelijke verdrukking betekent van de niet blanken, zoals men in het buitenland vaak meent.
Ook op de helling van de Tafelberg is de slag bij Bloedrivier herdacht onder voorzitterschap van Dr P.J. Coetzee. De gelofte van Sarel Cilliers werd opnieuw gehoord.
De Zuidafrikaanse vrouw zal worden geëerd in Maria de la Quellerie, wier standbeeld met dat van haar echtgenoot Jan van Riebeeck zal prijken naast de Poort van Afrika. Het initiatief daartoe nam het Centrale Van Riebeeck-feestcomité.