De leden van afd. Brussel bezoeken de schilderachtige Leieboorden
Verschillende leden van de afd. Brussel namen op Zondag 23 September deel aan het derde en laatste zomeruitstapje per toerauto, ditmaal naar de minder bekende streek van Klem-Brabant en de schilderachtige Leieboorden.
Hoewel de zon de gehele week had geschenen en iedereen verwachtte dat het ook 's Zondags mooi weer zou blijven, kwamen ettelijke regenbuien de al te hoog gespannen verwachtingen de kop indrukken.
Over Meise, Wolvertem, Merchtem (waar de Vlaamse toondichter Aug. de Boeck in 1937 overleed) en het Buggenhoutse bos, ging de tocht verder door het lage land tussen Rupel en Schelde, tot Bornem was bereikt, waar de eerste maal halt werd gehouden.
Een bezoek aan de oude Cisterciënser abdij (met een énige verzameling van oude handschriften) bleek slechts in de namiddaguren mogelijk en moest derhalve ook achterwege blijven.
Langs bochtige wegen bracht de bus ons over Mariakerke, het stemmige vissersdorp, naar Sint-Amands, waar de grote Fransschrijvende dichter, Emile Verhaeren, in een monumentale graftombe werd bijgezet!
Tegen het middaguur bereikten de reizende Verbondsleden Dendermonde, het aardige stadje aan de samenvloeiing van Dender en Schelde, bakermat van talrijke verdienstelijke Vlaamse figuren: Prudens Van Duyse, schilder Franz Courtens dichter Emmanuel Hiel, de contrapuntist Okegem, Pater De Smet en Lodewijk Dosfel. Van hier was het nog slechts een kort ritje tot Overmere-Donk, met zijn uitgestrekte vijvers, waar voldoende tijd voor het middagmaal werd gelaten.
Na het verstrijken van deze pauze ging het in een enigszins versneld tempo naar de Leieboorden toe, waar een bloeiende Vlaamse schildersschool, met Joris Minne, Gustaaf Van de Woestijne, Valerius de Saedeleer, Albien Van den Abeele e.a. in de jaren 1900-1910 gevestigd was, en prachtige werken heeft geschapen. Mevr. Thelen, de gade van onze steeds aanwezige voorzitter, die uit deze streek afkomstig is, wist ons allerlei wetenswaardige bijzonderheden te vertellen over de inmiddels beroemd geworden Vlaamse schilders en kunstenaars die te Sint-Martens Latem, Deurle en de omliggende dorpen verblijf hielden. Te Astene, waar Emiel Claus, de voorloper van de Luministische school in Vlaanderen, in de tuin van de thans gesloten ‘Villa Zonneschijn’ begraven ligt, werd aan de autoweg van Gent naar Deinze, nog even gestopt voor het gebruiken van een kopje koffie. Veel tijd was er echter niet te verliezen, want de Septemberdagen zijn kort, en toen de deelnemers aan de tocht, over Nazaret, Eke en Gavere (waar de opstandige Gentenaren in 1453 door hertog Philips de Goede van Bourgondië verslagen werden) het stadje Zottegem bereikten, was de duisternis volledig ingevallen.
Gelukkig was deze leerzame cultuurtocht hiermede net ten einde, want tijdens het laatste gedeelte van de terugreis Ninove - Brussel pletste de regen ongenadig op het dak van de tourauto neer.
v.G.