Een belangwekkende voordracht over Nederlandse levenskunst in de 18de eeuw te Rotterdam
Op 8 October hield mevrouw Anne H. Mulder voor de leden van de afd. Rotterdam een lezing over: ‘Nederlandsche Levenskunst in de 18de eeuw’. De zaal was geheel gevuld.
De 18de eeuw gaf een zeer grote invloed te zien van Frankrijk op geheel West-Europa, aldus spreekster. De revolutie aan het einde van deze eeuw plantte zich voort, ook naar onze landen.
Zij schetste de invloed b.v. van de dans op het maatschappelijk leven. In deze eeuw werd de menuet vervangen door de wals. De revolutie bracht te Parijs een ware danswoede, die oversloeg naar Nederland, o.a. kreeg Amsterdam zijn druk bezochte gemaskerde bals in navolging van de Franse hoofdstad.
Onder invloed van deze revolutie begon men de Nederlandse stadhouder een tyran te noemen. Daartegenover stond het op de voorgrond treden van de Oranjegezinde Kaat Mossel te Rotterdam.
Na de pauze vermeldde mevrouw Mulder enkele bijzonderheden uit het leven van de Franse koningin Marie Antoinette; eveneens schetste zij daarbij de invloed van de koningin op de mode te Parijs.
Het was een tijd van ondeugd en ongedierte, aldus spreekster, want men ging zelfs zover om de kleur van een vlo als modekleur te aanvaarden.
Mevrouw Mulder gaf verder nog een uiteenzetting over het gebruik van de zakdoek en de mof in die tijd.
Spreekster besloot haar voordracht met een overzicht betr. de aardappels, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika afkomstig zijn.
De aardappel, die heden ten dage in ons land een volksvoedsel is geworden, werd in het begin van de 18de eeuw als nagerecht opgediend. Een hete aardappel diende wel als verwarming in de mof.
Het leven geleek in de 18de eeuw één groot spel.
De voorzitter der afdeling, mr J.J. Fokma, dankte namens alle aanwezigen, mevrouw Mulder voor de geestige wijze, waarop deze hen heeft weten te boeien met haar voordracht.
H.J.G.-S.