Uit de Afdelingen
Brussel
Er heerste ‘hoogconjunctuur’ in de schilderachtige, witgekalkte kelder van TOONE VI, gelegen in een zijstraatje van de Marollenbuurt, toen daar op Zaterdag 13 Januari een besloten voorstelling van ‘De Leeuw van Vlaanderen’ werd gegeven voor de leden en genodigden van onze afdeling.
Meer dan 100 aanwezigen volgden met belangstelling en sympathie de raak uitgebeelde strijd der Vlaamse gemeentenaren tegen de Franse overweldiger, waarbij al de acteurs van dit middeleeuws gebeuren (Pieter de Coninck, Jan Breydel, Filips de Schone, Johanna van Navarra, Robrecht van Bethune, Jacques de Châtillon, Gwyde van Dampierre e.a.), volgens rang en waardigheid uitgedost, op de planken van het miniatuurtoneel verschenen.
Dat alle personages zich door de mond van hun onzichtbare vertolker in pittig Vlaams-Brussels dialect uitdrukten, en bovendien hun plannen en handelingen met een welsprekend gebarenspel onderstreepten, verhoogde nog de aantrekkelijkheid van deze uit folkloristisch oogpunt zeer merkwaardige vertoning.
Vooral de forse dreigementen van Jan Breydel, doorspekt met typische Brusselse kernuitdrukkingen, deden opgeld, en toen het op vechten en afrossen aankwam, werd een figuurlijk bloedbad aangericht, waarvan on-ingewijden zich nauwelijks een denkbeeld kunnen vormen. Bij het treffen aan de Groeninghebeek werden alle beschikbare reserves in de strijd geworpen. Het ‘Woltje’, de ‘Kollieters’, ‘Ketje’, de ‘Pardaillans’, ‘Lagardère’, ‘Smouske’ en andere bekende figuren uit de Brusselse poppenkast vielen voor de gelegenheid als trawanten van de Franse koning onder de geduchte Goedendag van een handvol stoere en onoverwinnelijke Klauwaarts, onder het gejuich van een geestdriftig publiek.
Een boertige éénakter, die ons de lotgevallen deed beleven van drie Brusselaars, die zich naar Parijs begeven om Frans te leren, en aldaar wegens dubbelzinnige antwoorden in een taal, welke zij nog niet machtig zijn, door de politie in de gevangenis worden gestopt, besloot deze heuglijke vertoning.
Voegen wij er nog aan toe, dat TOONE en zijn helpers in hun soort knappe toneelmachinisten zijn, en in een oogwenk de schermen op voor- en achterplan weten te veranderen.
Tijdens de pauze werd het verkleind model van één der hoofdfiguren uit het janklaassenspel onder de aanwezigen verloot, en gewonnen door een nieuw lid van het Verbond, de heer Geo Rombaut, kunstschilder te Gent.
Een goed gedeelte der opgekomen leden en Verbondsvrienden begaf zich nadien naar het historische huis van Pieter Breughel, de Oude, op de Hoogstraat, waar de beroemde schilder van het boerenleven tussen 1563 en 1569 heeft gewoond en waar zijn achterkleinzoon David Teniers de Jonge in 1690 overleed. Gelijkvloers is thans een eethuis ondergebracht, waar de bezoekers zich aan mosselen met frites, een smakelijk Brussels volksgerecht, te goed deden.
Van het voorgenomen bezoek aan het oude lokaal van het kruisboogschuttersgild in de Visitandinenstraat moest wegens het late uur worden afgezien, doch uitgesteld is niet verloren.
Na een hartelijk afscheid keerden de deelnemers aan deze, naar wens verlopen, folklore-avond opgetogen huiswaarts.