Islam kwam destijds tot stilstand vlak voor Bali. Het Hindoeïsme is, hoewel niet sterk, toch een belangrijke factor geworden in het leven van de Balinees, met een eigen gezichtspunt op de natuur. Sommige Europeanen kregen ook zo'n Oosterse kijk op het leven. Zo zag bijv. Goethe in zijn geniaalste ogenblikken ook de natuur door oosterse ogen, evenals Dante en Rembrandt.
Op Bali is de religie samen te vatten in de volgende woorden: de aarde behoort aan de hoogste God en de mens bewerkt die aarde.
Na de pauze behandelde spreker het feest der doden. De gestorvenen worden direct begraven of in een tempel bewaard tot het tijdstip der verbranding. Daar die verbranding zeer kostbaar is, worden enige doden tegelijk verbrand, gewoonlijk één tot twee jaar na het overlijden. Daar de lijken na een paar maanden reeds vergaan zijn, worden feitelijk slechts enige resten verbrand, samen met een plank, waarop een menselijke figuur is nagemaakt. De as wordt daarna in zee gestrooid en de aldus bevrijde geest is in staat zich in een dauwdroppel te veranderen, welke zich nu reïncarneert in een nieuwe geboorte. De dood staat op Bali midden in het leven en is niet zoals bij de westerse opvatting het einde daarvan. Deze gedachte blijkt ook uit de feesten op Bali. Renra Maria Rilke heeft dit goed begrepen en in haar werken tot uitdrukking gebracht.
Alle Balinezen zijn artiesten, hoewel hun kunst als zodanig pas 4 eeuwen oud is en overeenkomt met onze kunst van de l7de eeuw. Bali was vroeger een paradijs; toen Dr Krause na een afwezigheid van 12 jaar op Bali terug kwam, waren de toestanden er helaas niet beter op geworden, ook als gevolg van het bezoek van de vele toeristen. Diefstal en bedelarij komen er thans voor en waren vroeger niet bekend. Als eertijds een bezoeker een of ander voorwerp bewonderde en gaarne zou wensen te bezitten, dan gaf de vervaardiger het ten geschenke, indien hij de ander graag mocht. Was dit laatste niet het geval, dan kreeg deze het niet, ook al deed hij veel moeite om het te verwerven. Toch zal Bali steeds als paradijs bekend blijven!
De voordracht werd opgeluisterd door een groot aantal foto's, waarbij Dr Krause meermalen wees op de mooie harmonie van de mens met de natuur.
Namens de zeer talrijke aanwezigen dankte Mr Nygh aan het slot van de voordracht de spreker voor het vele belangwekkende, dat hij ons die avond had laten zien en beleven.