Verzendingen
In het buitenland bestaan verschillende Nederlandse Verenigingen, Sommige daarvan zijn lid van het Algemeen Nederlandsch Verbond: zo b.v. de Nederlandse Vereniging te Sao Paulo in Brazilië, die ongeveer 120 leden telt. Daar heerst een zeer opgewekt verenigingsleven en de band met het vaderland gaat niet verloren. De leden komen elke maand op de clubavond bijeen en niet alleen voor een gezellig samenzijn. Er liggen talrijke Nederlandse tijdschriften op de leestafels, in een goede boekerij kunnen de leden boeken krijgen, een toneelclub geeft aardige stukjes; daar worden soms mooie films vertoond o.a. dit jaar de jubileumfilm; aan de nationale feestdagen besteedt het ijverige Bestuur extra zorg. Met genoegen helpen wij deze Vereniging, voor zover onze bescheiden middelen dit toelaten, door het zenden van tijdschriften en pakjes boeken.
Door tussenkomst van de Heer A. Vingerling te Voorburg schonken we verscheidene boeken aan de schoolvereniging ‘De Théodore de Bèzeschool’, gevestigd te Sens in Frankrijk. Deze Vereniging heeft een Christelijk internaat opgericht voor de kinderen van de daar wonende Nederlandse kolonisten.
We verzonden een kist boeken naar Mevrouw J. Leyenaar te Ottawa in Canada, in welk land het A.N.V. een 30-tal leden telt.
Naar de Heer H. Kristiaan, Buenos Aires in Argentinië, ging een kist kinderlectuur voor de Nederlandse kinderen in die stad en voor het Colegio ArroYos in Tres Arroyos, waar een Christelijke school gevestigd is, hoofd de Heer C. Slebos.
Tweemaal konden we in 1949 een kist boeken sturen naar ‘The Missions to Seamen’ in Rotterdam.
Wederom was dit laar een zending bestemd voor de Nederlandse vissers in Gdynia in Polen, welke we zonden naar de Nederlandse Consul in die stad.
Hierop kwam het volgende bericht:
‘Met vreugde bericht ik U de goede aankomst van de kist boeken. De verspreiding over enige tehuizen voor zeelieden en vissers, zomede de in leenzending tot in Warszawa en Szczecin neem ik nog heden ter hand. Namens alle toekomstige lezers zeg ik U gaarne hartelijk dank voor de zending.’
In het Octobernummer van Neerlandia werd vermeld onder het opschrift ‘Pionierswerk’, dat in Oranjestad op Aruba een Gouvernementsboekerij was geopend, waarom besloten werd de boekerij van het A.N.V. over te brengen naar San Nicolaas. Voor uitbreiding zonden we een flink aantal werken.
In Februari 1949 werd de boekerij van het Universiteitskollege te Potchefstroom in Zuid-Afrika grotendeels door brand verwoest. Uit onze eigen voorraad konden we twee kisten leesstof bijeenkrijgen, met gevolg echter, dat onze boekenplanken nu vrijwel leeg zijn. Onze oproep in Neerlandia had tot gevolg, dat er nog twee kisten gezonden konden worden. Hiertoe werkten mee: Mevr. Wed. Kist-Bok. te Leiden, Mevr. Wed. Van Loon-Groot te Oegstgeest, Mevr. Nijland-Stege-man, Mevr, d'Almeida-Van Doorn van Westkapelle en Jhr C.L.H. Quarles van Ufford, allen te 's-Gravenhage. Onze hartelijke dank voor hun steun.
De Heep H.C. van Rooy, bibliothecaris, meldde, dat de boeken in goede staat waren aangekomen. De Raad en Senaat van de P.U.K. dankten hartelijk voor het geschenk terwille van de handelswaarde der ontvangen boeken, maar vooral ook om ‘die openbaring van simpatie wat daaruit spreek en om die morele steun wat dit voor ons beteken’. Zodra alle schenkingen uit Nederland ontvangen zijn, zullen ze op een openbare bijeenkomst plechtig namens de milde gevers worden overhandigd door de Gevolmachtigde Minister te Pretoria, Zijn Excellentie J. van den Berg.
Zoals elk jaar ontving de Afrikaans-Nederlandse Openbare Boekerij en Leeskamer (A.N.V.) te Kaapstad een kist boeken ter aanvulling. Een deel hiervan was bestemd voor het Comité ‘Seemans Welkom’. Daarbij waren ook verpakt een aantal boekprijzen voor Zuid-afrikaanse studenten. De Heren Fred. Oudschans Dentz en Van Dijk belastten zich met de verzorging ervan. Verschillende dankbetuigingen van studenten kwamen binnen.
Nederlands Cultuurhistorisch Instituut te Pretoria.
Uit het 17de jaarverslag, over 1948, dat ons werd toegezonden door de assistent-directrice Mevrouw J. Klant-Vlielander Hein, nemen we het volgende over:
‘Op verzoek van de Directeur is de vertegenwoordiging van het A.N.V. overgenomen door de Heer Fred. Oudschans Dentz, die zich geheel aan deze taak kan wilden. We zijn dankbaar voor de vele zendingen, welke wij door de ijverige bemoeiingen van de Heer Rampart mogen ontvangen van de Afdeling Boekverspreiding.
Tijdens een bezoek van Prof. Bokhorst aan het Verbondskantoor in de zomer van 1949 gaven we hem voor dit doel wederom een 20-tal goede boeken mee. Door langdurig oponthoud van de kisten te Durban konden ze echter niet meer tijdig worden uitgereikt, zodat het Bestuur ze zal bewaren voor het komende jaar.
Ten slotte stuurden we nog pakketten naar:
a. | het Indisch Jeugdcentrum te Hilversum, |
b. | Het Protestants Militair Tehuis ‘Pro Rege’ te 's-Gravenhage, |
c. | Mej. Van de Meent te Stockholm, voor Nederlandse dames aldaar, |
d. | de Heer G. Engelhard te Lienden bij Tiel, Oranjelectuur voor de leerlingen van zijn school. |
Kosteloos vervoer verleenden de Holland-Afrika Lijn en de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij te Amsterdam en de Firma Ruys te Rotterdam, die wij ten zeerste danken voor haar medewerking.