Suriname
Eerbied voor het verleden
Op vele plaatsen van den aardbol, waar onze voorouders zich blijvend of tijdelijk hebben gevestigd, vindt men teekenen hunner vroegere aanwezigheid terug. Somtijds in den aanleg van waterwerken, soms in dien van wegen, somtijds in den vorm van begraafplaatsen. De tand des tijds is evenwel scherp en vooral onder de keerkringen is door klimaatinvloeden en plantengroei veel van hetgeen eenmaal bestond, blijvend aangetast en verloren gegaan. Tot de historische gedenkteekenen evenwel, die in den regel het langst aan de genoemde vernietigende invloeden weerstand hebben geboden, kunnen de plaatselijke versterkingen worden gerekend, die de oude Nederlanders in zoo ruime mate overal hebben opgericht teer verzekering van de veiligheid van lijf en goed.
Eenerzijds ligt dit hieraan, dat het materieel, waaruit forten en vestigingen werden opgericht, in den regel wel van deugdelijke hoedanigheid moest zijn, anderzijds hield men ook bij tegenspoed en zelfs juist dóór tegenspoed de beveiligde punten tot het laatst toe in goeden staat.
Beschikt men in Zuid-Afrika, Ceilon, Java nog over een aantal en in de Molukken zelfs nog een groot aantal dezer zoo duidelijk het verleden te voorschijn roepende aarden en steenen herinneringen uit vroegere tijden, in Ned. Guyana is op dit gebied weinig meer aan den bezoeker te toonen. Het kleine en gedeeltelijk ommantelde Fort Zeelandia, nu feitelijk binnen de stad Paramaribo gelegen, maakt weinig meer den indruk van een sterkte, hoewel het ontegenzeglijk een stuk geschiedenis vertegenwoordigt en verdient in goeden staat te worden gehouden, zij het dan dat het tegenwoordig dienst doet als gevangenis.
Anders is het gesteld met het Fort Nieuw-Amsterdam, gelegen aan de samenvloeiing van de Suriname en Commewijne en ieder bezoeker van Suriname bekend als de eerste plaats, waar van den vasten wal onze driekleur den vreemdeling begroet. Dit onmiskenbaar strategisch punt, heeft bij de ver-