Afdeelingen
De afdeeling Deventer herleefd door de Dingaansdagviering
De gebruikelijke jaarlijksche bijeenkomst van de S.A.S.V.I.A. (Suid Afrikaanse Studente Vereniging in Amsterdam) voor de viering van Dingaansdag op 16 December werd ditmaal te Deventer gehouden en daaraan een huldiging verbonden van president Steyn, wiens standbeeld deze stad siert. Deze viering was voor het A.N.V. een welkome aanleiding om in de Afdeeling Deventer, welke al eenige jaren geen teeken van leven gaf, weer eens wat belangstelling voor het A.N.V. te wekken en, dank zij de Afrikaansche bijeenkomst, is dit ook gelukt. De Afrikaansche studenten en hun vrienden te Deventer werden met den gezant van de Unie, Dr. H.D. van Broekhuizen, door het gemeentebestuur verwelkomd. Na verschillende redevoeringen had de kranslegging aan het indrukwekkende standbeeld van den laatsten staatspresident van den O.V.S., Marthinus Tennis Steyn, plaats. Men vereenigde zich daarna aan een gezamenlijk noenmaal.
De avondbijeenkomst van de Afdeeling Deventer van het A.N.V. in hotel Van Wely was zeer druk bezocht, zoodat zelfs de groote zaal te klein bleek om de vele belangstellenden te bevatten.
Mr. J.C. Kakebeeke trad als voorzitter op. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd. De gezant van de Unie hield een bezielende rede over Zuid-Afrika, de geschiedenis en de status van de Unie, welke diepen indruk op de aanwezigen maakte.
Mej. M. Botha, studente in de Nederlandsche Letteren aan de universiteit te Amsterdam droeg vóór en na de rust eenige Zuidafrikaansche gedichten voor. Twee rolprenten, die de schoonheid van het Afrikaansche landschap en van den Krüger-wildtuin toonden, besloten den avond.
Voor deze gelegenheid had de heer Oudschans Dentz met materiaal van Dr. Hendrik Muller, het A.N.V. en hem zelf een President-Steyntentoonstelling ingericht in de welwillend daarvoor afgestane Openbare Leeszaal en Boekerij aan den Brink, de eerste tentoonstelling van dien aard in Nederland. Er waren ongeveer 100 nummers uitgestald, op het leven en het werk van Steyn betrekking hebbend. Daarbij was een door den heer O.D. samengesteld genealogisch overzicht van de familie Steyn in 7 geslachten, sedert de eerste Steyn, Douwe Gerbrand, in 1668 van Leeuwarden zich