Nederland-Curaçao 1634-1934.
De Tentoonstelling.
Een oude zegswijze beweert, dat alle goede dingen in drieën bestaan. Het is volkomen van toepassing op wat de Herdenkingscommissie Nederland - Curaçao 1634-1934, ten vorigen jare gevormd door het Alg. Ned. Verbond en Oost en West, in het afgeloopen jaar hebben tot stand gebracht.
2 Juni had te 's-Gravenhage de plechtige herdenking plaats in de Ridderzaal, vereerd met de tegenwoordigheid van H.M. onze Koningin en H.K.H. de Prinses, toen heeft dus het oor zijn deel gehad. In de afgeloopen maand kreeg het oog een beurt, kon het in de door H.M. welwillend ter beschikking gestelde Gothische zaal, te gast gaan aan een tentoonstelling van bijna 1000 nummers, die een veelzijdig beeld gaven van het verleden en heden der Nederlandsche Antillen, het door te vele Nederlanders nog zoo slecht of niet gekende overzeesch gebiedsdeel in de Caraïbische Zee, welke Noord- van Zuid-Amerika scheidt. En daartusschen werd gezorgd voor de stille uren door de uitgifte van een kloek, rijk verlucht Gedenkboek, dat uitmunt door volledigheid.
Wie als goed Nederlander van deze drie goede dingen kennis heeft genomen en in de herdenking heeft meegeleefd, zal in het bovenstaande een weerklank hooren van de rede, waarmede Z.Exc. Dr. H. Colijn Maandag 1 October de Tentoonstelling heeft geopend. De Ministerpresident kon daarbij een optimistischen toon doen hooren, omdat in de sombere jongste Troonrede de economische toestand van Curaçao - als uitzondering - vrij gunstig kon worden genoemd. En hij bracht ten slotte namens de Regeering en de bevolking van Curaçao dank aan het A.N.V. en O. en W. voor den arbeid aan de Tentoonstelling ten koste gelegd.
Wij, die de voorbereiding van vele maanden van nabij
Afdeeling der Tentoonstelling in de danszaal van het Paleis aan den Kneuterdijk.
hebben gade geslagen - want geestelijk en stoffelijk kwam veel in de kantoorlokalen van ons Verbond (Laan 34) tot stand - kunnen bevestigen, dat er door het personeel onder leiding van den administrateur zeer verdienstelijk werk is verricht. En het gold hier een gebied, nog nooit in zoo'n omvang verkend, in zoo'n grooten opzet in beeld gebracht. Wel zijn er voorgangsters geweest. Onze voorzitter, de heer P.J. de Kanter, die vóór den Minister een welkomstrede tot de vele genoodigden gehouden had, herinnerde aan de tentoonstelling te Haarlem in 1899, die te Amsterdam in 1930 en die te 's-Gravenhage (1933) door jongelui van de H.B.S. in de 3de Van-den-Boschstraat met zoo groote geestdrift ingericht. Maar, dat waren algemeene Westindische tentoonstellingen, dus niet uitsluitend Curaçao betreffend.
De inrichters stonden thans voor grooter moeilijkheden, want de bronnen, waaruit geput moest worden, moesten zoo goed als alle eerst worden opgespoord. Maar speurzin en doorzettingsvermogen wezen ten slotte de wegen, waarlangs alles wat kon bijdragen tot een zoo volledig mogelijk beeld van de Nederlandsche Antillen, kon worden opgespoord en naar de Gothische zaal overgebracht. De man, die in dezen wel het meest heeft bijgedragen tot het welslagen, is onze administrateur, Drs. W. Goedhuys. Wie hem dit jaar in zijn veelomvattende werkzaamheden hebben gadegeslagen, zullen van harte hebben ingestemd met de waardeering van de Herdenkingcommissie, die bij de opening den genoemeden hoofdinrichter den Curaçao-gedenkpenning in zilver als herinnering aanbood.
De voorzitter bracht ook dank aan de vele inzenders, o.m. oud-ambtenaren van de Antillen, die uit hun persoonlijke verzameling zooveel belangrijks hadden afgestaan. Men vindt hun namen in den geïllustreerden catalogus, die in beknopten vorm een overzicht geeft van verleden en heden der oude kolonie en die van blijvende waarde mag worden geacht. Verheugend is ook, dat zoovele openbare en bijzondere instellingen en maatschapijen hun medewerking verleenden. De opsomming kan zijn nut hebben.
Hier volgen dus haar namen:
Alg. Synode der Nederl. Herv. Kerk, Bataafsche Petroleum-Mij., Botanisch Museum der Rijksuniversiteit te Utrecht, Curaçaosche Handelmij., Afd. Hydrografie van het Dep. van Defensie, De Vergenoeging (Loge) te Curaçao, Gemeente Enkhuizen, Rijksmuseum van Ethnografie te Leiden, Gem. Museum-Fodor (Amsterdam), Universiteitsbibliotheek van Gent, Gouvernement van Curaçao, Ned. Historisch Scheepvaartmuseum (Amsterdam), Hollandsche Bank voor W.-I., Koloniaal Instituut, Dep. van Koloniën, Ned. Aardr. Genootschap, Inst. voor Taal-, Land- en Volkenkunde, Ned. Meteorologisch Instituut, Ned. Stoomboot Mij., K.L.M., Archief van den Gen. Staf, Loge La Iqualdad (Cur.), Mineralogisch Geol. Instituut der Universiteit te Utrecht, Missie Procure (Klooster), Mijnmaatschappij Curaçao, Nederlandsch