Vlaanderen
De verkiezingen en onze kultuurbelangen.
Hebben de jongste verkiezingen voor het Belgische parlement en de provinciale raden tot een, voor onze kultuurbelangen, gunstigen of ongunstigen uitslag geleid? Er zal wel niemand zijn, die op deze vraag met volstrekte zekerheid een bevredigend antwoord kan geven.
Wie echter den verkiezingsstrijd met aandacht en tot in zijne kleinste bizonderheden heeft gevolgd, zal met voldoening hebben vastgesteld dat, globaal beschouwd, de vijanden van onzen stam, in het arrondissement Brussel en elders, waar zij vaak met de gemeenste middelen, een stormloop tegen het Vlaamsche element ondernamen, weinig of zelfs in het geheel geen bijval hebben gehad. Ongetwijfeld boekten de Vlaamsch-nationaalgezinden, in sommige gewesten, een tegenslag, maar elders werd dit weer gedeeltelijk goed gemaakt.
De katholieke gematigde Vlaamschgezinden kwamen versterkt uit den strijd en hunne groep in de Kamer zal voortaan uit 49 in plaats van 46 leden bestaan. Verscheidene vooruitstrevende katholieke Vlamingen, die hunne sporen op het gebied der beoefening en bevordering van de Nederlandsche taal en kultuur in Vlaanderen reeds hebben verdiend, deden hun intrede in het Belgische Parlement en ook bij de sociaal-democraten is, wat het gehalte en de Vlaamschgezindheid van hun Kamerafgevaardigden betreft, verbetering merkbaar. Verheugend is verder nog het terugkeeren van een paar Vlaamschgezinde liberalen en het verdwijnen, uit de Eerste en de Tweede Kamer, van sommige felle bestrijders van de Nederlandsche taal en het Vlaamsche rechtsherstel. Willen al deze goedgezinde krachten zich vereenigen, wanneer het er op aan komt de belangen van het Vlaamsche volk en van de Nederlandsche kultuur en beschaving, niet alleen te verdedigen maar vooral te bevorderen, dan zal de Vlaamsche beweging, ook in deze oeconomisch-nare tijden, in haar gang niet worden gestuit. De reeds gedeeltelijk vernederlandschte Universiteit te Gent moet tot een waar Nederlandsch kultuurbolwerk uitgroeien; het veeartsenijkundig onderwijs, het handelsonderwijs, het militaire onderwijs, het leger, het gerecht moeten worden vervlaamscht in het Vlaamsche land; de sabotage van de bestuurs- en schoolwetten, in de hoofdstad en elders, moet ophouden; kortom er moet verder worden vooruitgerukt, anders loopt de winst der laatste jaren gevaar verloren te gaan. Hier, meer dan waar ook, zou stilstand achteruitgang beteekenen.