Drie Gedenkboeken.
Drie gedenkboeken ontvingen wij ter aankondiging. Twee deen Nederlands betrekking tot de wereldbeschaving uitkomen, het derde herdenkt de geschiedenis van een der roemruchtigste plaatsen van ons land: Den Briel en herinnert aan de belangstelling, die haar mooie omstreken verdient.
De Wereldbibliotheek heeft terecht haar (thans als leider afgetreden) stichter, den heer L. Simons, geëerd door aan Georg. Rueter op te dragen zijn beeltenis te schilderen en door dit fijn gevoelde kunstwerk in kleurendruk weer te geven vooraan in het gedenkboek van haar 25-jarig bestaan. Aan Simons de onsterfelijke verdienste, een voor ieder bereikbare boekerij gegeven te hebben aan het Rijk des geestes: Groot-Nederland. Het beste, dat in alle landen en alle tijden gedacht en te boek gesteld werd, wordt hier, in de eigen taal van dit ons groote vader- en moederland, den zich ontwikkelende aangeboden: een geestelijke kapitaalvorming voor alle komende tijden. En onvergankelijk!
Simons heeft eens in een vergadering van den Amsterdamschen gemeenteraad den wensch uitgesproken, dat de bede om wijsheid en voorzichtigheid, waarmede elke vergadering begon, een bede mocht worden om wijsheid en doortastendheid. Door zijn heldhaftige houding in de oorlogscrisis, die hij glansrijk te boven kwam, heeft de stichter der Wereldbibliotheek met zijn persoon ingestaan voor zijn ideaal, dat kort na het begin van de onderneming in groot gevaar kwam. Om het werk, hier verricht, te waardeeren, bladere men in dit boek met zijn welsprekende gegevens, met zijn vele portretten van wereldkunstenaars en geleerden. Omstreeks duizend werken zijn in bijna vijf millioen afdrukken naar alle windstreken verzonden; van één (den Max Havelaar) zijn er meer dan 78000 verkocht. Een ernstige opvatting blijkt o.a. uit het verzet van het Bestuur tegen de ‘vertaalmachines’, die een gevaar zijn voor de beschaving. Hier is mooi beschavingswerk verricht, dat door Simons' opvolgers Nico van Suchtelen en dr. P Endt in denzelfden geest wordt voortgezet.
In vier talen verscheen het gedenkboek der Groningsche Hoogeschool door mr. B. Ten Bruggen Cate en H. de Buck, bij J.B. Wolters te Groningen. In 1614, midden in den bevrijdingsoorlog der Nederlanden, stichtte ons voorgeslacht dit uitzendstation van beschaving, waaraan de beroemde namen verbonden zijn van Petrus Camper, Ubbo Emmius, Petrus Camper, J.C. Kapteyn, G. Heymans. Het boek, dat breed uitweidt over de inrichting der gebouwen, schiet volstrekt tekort in waardeering voor deze en andere grooten, wier werk aan de inrichting haar beteekenis gaf en die min of meer terloops worden genoemd. Maar misschien wil dit geschrift (dat