[Nummer 3]
Nederlandsch gezantschap in Zuid-Afrika.
Het feit, dat thans in Zuid-Afrika een Nederlandsch gezantschap gevestigd is, verdient de bijzondere belangstelling der leden van het A.N.V.
Deze vestiging is onmiddellijk gevolgd op de uitzending door de Zuidafrikaansche Regeering van haar eersten gezant, wien 's-Gravenhage als standplaats werd aangewezen.
Niet alleen voor Zuid-Afrika is dit van buitengewone beteekenis, maar ook voor Nederland en voor den geheelen Nederlandschen stam.
Alleen onafhankelijke staten kunnen gezantschappen instellen. De instelling van het Zuidafrikaansche gezantschap is dus een daad van het onafhankelijke Zuid-Afrika, dat alleen door de aanvaarding van de gemeenschappelijke Kroon van het Britsche Rijk erkent hiertoe te blijven behooren.
Niet alleen is Zuid-Afrika een onafhankelijk land, maar het heeft zich als zoodanig georganiseerd op Afrikaanschen, niet op Engelschen grondslag. Afrikaansch, dus voortgekomen uit den Nederlandschen stam, dus nauw verwant aan de Nederlandsche beschaving, zij 't overigens ook volkomen vrij van Nederlandsche invloeden.
Langen tijd liet het zich aanzien, dat door de groote handigheid van het Engelsche bestuur Zuid-Afrika voor onzen stam verloren zou gaan en zou worden doordrongen van Engelschen geest. Maar dank zij de onvermoeide werkzaamheid van de Afrikaansche leiders, van wie in de eerste plaats Generaal Hertzog met eerbied moet worden genoemd, is Zuid-Afrika uit den strijd te voorschijn gekomen, zelfstandig, en wel niet alleen in staatsrechtelijken zin, maar ook met een eigen Afrikaansche cultuur.
Deze cultuur en de taal, welke in den jongen staat als de ambtelijke Afrikaansche taal is aangenomen, zijn nog jong en het Engelsch is oud en sterk.
Toch hebben de Afrikaners met reuzesprongen terrein gewonnen op de Engelschen.
Niettemin zal men voorzichtig moeten zijn. Men zal een harden strijd moeten voeren tegen een groot aantal anglicismen in de Afrikaansche taal, ook tegen het gebruik van het Engelsch in het openbare en het particuliere verkeer.
Nederland wenscht niet dat in Zuid-Afrika de Nederlandsche geest zal overheerschen, maar wel zal het ter wille van de jonge Zuidafrikaansche beschaving steeds bereid zijn tot onbaatzuchtige samenwerking, opdat die beschaving worde opgebouwd tot een sterke burcht, die den Engelschen invloed met succes weerstaat.
Ook van economisch standpunt gezien, is de uitwisseling der gezanten van de grootste beteekenis.
De keuze der eerste gezanten geeft ons een waarborg, dat ook getracht zal worden de handelsbetrekkingen tusschen Nederland en Zuid-Afrika uit te breiden in beider belang.
Wij, leden van het A.N.V., volgen met warme belangstelling de geschiedenis onzer stamgenooten in Zuid-Afrika en blijven altijd bereid tot samenwerking om de belangen van onzen stam in Zuid-Afrika te dienen.