Een boek over Nederlandschen Volkshumor.
Het zoo juist, bij ‘De Sikkel’, te Antwerpen, met den steun van de Maatschappij van Nederlandsche Letterkunde, te Leiden, en de Universitaire Stichting, te Brussel, uitgegeven eerste deel van het werk: ‘Nederlandsche Volkshumor op Stad en Dorp, Land en Volk’, door Jozef Cornelissen, komt ongetwijfeld op het gepaste oogenblik. Nimmer toch was er, in Noord en Zuid, meer belangstelling dan thans, voor alles, wat betrekking heeft op een zoo verwaarloosden tak van onze letterkunde en ons volksleven als de humor het in de 19e eeuw blijkt te zijn geweest.
Wat Jozef Cornelissen verzamelde en toelichtte, is dan ook geworden een schat van gegevens, verklaringen en korte verhalen betreffende spot- en bijnamen, spotrijmen, spotvertellingen, volksetymologische sagen, spreekwoorden en zegswijzen, het geheel behandeld in een algemeen Nederlandschen geest. Het is een werk, waarin niet alleen de folklorist, de historicus en de letterkundige, maar de gewone belangstellende lezer ruimschoots zijn gading vindt en dat evengoed voor den Noord-Nederlander als voor den Vlaming genietbaar is.
Het werk zal volledig zijn in drie boekdeelen. Deel I behandelt de Zuidnederlandsche gewesten Brabant en Antwerpen. De andere deelen zullen zich uitstrekken over de rest van het Vlaamsche land, Fransch-Vlaanderen, Noord-Nederland en Zuid-Afrika. Er wordt een uitgebreid register aan toegevoegd. De oplage zal slechts 800 stuks bedragen.