meeste groote handelshuizen zich de weelde van een gouvernante konden veroorloven. In de oorlogsjaren echter werd de behoefte aan gewoon lageronderwijs hier hoe langer hoe meer gevoeld en in het begin van 1919 vormde de voorzitter van de Hollandsche Club, de heer L. van Eendenburg, met een paar andere heeren een Comité, waarvan de heer Daubanton, goed op de hoogte met schoolreglementen, zeer veel er toe heeft bijgedragen, om het plan te doen slagen. Hoewel verschillende firma's maandelijks een groote som ter bestrijding van de kosten bijdroegen, kon men toch niet dadelijk tot het in huur nemen of koopen van een eigen schoolgebouw overgaan en heeft men zich van 1916 tot het openen van de nieuwe school moeten behelpen met de lokalen van de Hollandsche Club in Cairnhill Road. Dat dit vreeselijk behelpen was, toont de moeilijkheid, om geschikte leerkrachten voor de school te vinden. In den beginne was er eenige strijd over de vraag of het een Christelijke, z.g.n. School met den Bijbel, of een gewone school zou worden. Men beweerde dat, indien het een Christelijke school was, men geen moeite zou hebben om leerkrachten van Sumatra of Java te betrekken. Besloten werd echter, dat het een gewone school zou worden en het scheen werkelijk, of de moeilijkheid om goede leerkrachten te krijgen, het heele plan in duigen zou gooien. Er is de eerste maanden dan ook nogal gesukkeld, totdat de heer Daubanton, met verlof in Holland zijnde, mejuffrouw Kat, nu mevrouw Speyer, voor de school wist te winnen. Deze heeft zich van 1920 af vol toewijding en opoffering aan de opvoeding der Hollandsche kinderen gegeven. Zij was de eerste zes jaren hoofd van de school, doch thans als zoodanig door een mannelijke leerkracht vervangen, omdat het aantal leerlingen zich steeds uitbreidde in de hoogere klassen. Dit jaar deden bijvoorbeeld vier leerlingen overgangsexamen voor de H.B.S. en slaagden allen. Mevrouw Speyer verdient dan ook aller lof voor het geduld en het
volhardingsvermogen tijdens de eerste moeilijke jaren.
Een betere tijd breekt nu aan. Dank zij de gulle bijdragen van de groote hier gevestigde Nederlandsche firma's en de door medewerking van het Hoofdbestuur van het Algemeen Nederlandsch Verbond verkregen Rijkssubsidie, was het mogelijk dit mooie gebouw, met de ruime luchtige schoollokalen en overdekte speelplaats te bouwen; er is nog voldoende grond over, indien later uitbreiding noodig blijkt.
Ongetwijfeld zal deze Hollandsche school de saamhoorigheid onder de hier gevestigde Hollanders bevorderen en medewerken, om het mogelijk te maken hier een afdeeling van het Algemeen Nederlandsch Verbond op te richten.
Singapoer, Juli 1928.
H. WESTERS.
Vert. v.h.A.N.V.