Suriname.
Herdenkingsfeest te Paramaribo.
Na Kaapstad verdient Paramaribo een pluim voor de wijze waarop het gelijk met Dordt het 25-jarig bestaan van het A.N.V. heeft herdacht.
Voor een rijk program - muziek, zang, voordrachten, dans, enz. - was gezorgd.
De Gouverneur, die met zijn gezin de uitvoering tot het einde, bijwoonde, werd bij zijn komst verwelkomd door het publiek, dat op uitnoodiging staande het Nederlandsche en het Surinaamsche volkslied met muziekbegeleiding zong.
Reeds het eerste nummer, het openingswoord van den voorzitter der Groep, den heer Mr. Dr. Van der Helm, een korte, maar gloedvolle rede, waarin o.m. hulde werd gebracht aan het oudste aanwezige lid, den heer Oudschans Dentz, die met voortvarendheid en hardnekkigheid steeds voor de belangen van het A.N.V. heeft gewerkt, viel een luid handgeklap ten deel.
De verschillende nummers van het program werden goed uitgevoerd. Afzonderlijke vermelding verdient het ‘Trionummer’ door de heeren Mac May (viool), Willy Penard (cello) en Mevr. Mac May (piano).
Mevr. Vogel, aan wie de zangnummers waren toevertrouwd, wist zich als naar gewoonte op lofwaardige wijze van haar taak te kwijten, terwijl de heer R.D. Simons, die ‘Het lied van Halewijn’ en ‘De Vlaamsche Leeuw’ van H. van Peene, met klavierbegeleiding voordroeg, veel sukses inoogstte en zelfs werd teruggeroepen om ‘De Vlaamsche Leeuw’ te herhalen.
Na de rust traden op de heer W. Salm (viool), begeleid door Mej. J. Nassy.
De dansnummers werden alle nauwkeurig uitgevoerd. Onder leiding van Mevr. Van Leesten-Nassy hebben de bekoorlijke medewerksters zich op bijzondere wijze weten te onderscheiden.
Het eind, de beeldengroep voorstellende den Dietschen stam onder de Nederlandsche vlag, waarbij Nederland zelf, Suriname, Neerlandsch-Indië, Curaçao, Vlaanderen, Transvaal en de Oranje-Vrijstaat werden verpersoonlijkt, zette de kroon op den goedgeslaagden avond.
Het publiek was zeer voldaan en gaf aan zijn tevredenheid uiting door het aanbieden van bloemstukken en