Neerlandia in het Hoofdbestuur.
Wie in het juist verschenen nummer het kort verslag van H.B.-vergadering, zoowel als de Begrooting van ons H.B. gelezen heeft, slaat wel even een gat in de lucht.
Die begrooting toch vermeldt, aan bijdragen der Groepen een inkomen van ruim f 9000. - Aan uitgaaf voor Neerlandia alleen f 12.000. -. Met andere woorden: het Maandblad verslindt 1 en 1/3 maal het geheele eigen inkomen van het Verbond. Dat dit een onzuivere toestand schept bij het geraamd tekort van f 9400. - is nogal in het oog loopend. En begrijpelijk dus, dat in het H.B. naar een middel is omgezien, om die buitensporige kosten binnen redelijke grenzen terug te brengen. Dat middel is wel niet genoemd: de leden, die het orgaan wenschen te ontvangen, een bijdrage te vragen van b.v. 50 cents per jaar. Of, als men zich strikt binnen de statuten wilde houden, van ten minste 30 cents, n.l. de kosten van verzending (inclusief adresseeren). Want dan ontvangt men het blad zelf nog kosteloos. En wie er dit bedrag niet voor over heeft, hecht er toch zeker geen waarde aan en de toezending aan hem of haar is weggegooid geld.
Nu vermeldt het verslag der Verg. evenwel, dat onze administrateur elke vermindering van het aantal ex. bestreden heeft met deze opmerkingen: hoe kleiner het aantal, hoe duurder per ex. en hoe geringer kans op advertenties. En ziet, de twee voorstellers trekken hierop hun voorstellen in!
Gaan we nu eens even na. wat er terecht komt van die natuurlijk op zichzelf heel juiste opmerkingen van den heer van Son.
Een raming van de kosten van Neerlandia in zijn tegenwoordigen vorm beloopt, bij een oplaag van 10.000 ex. per maand: f 14.000 à f 15.000. De advertenties moeten dan ± f 3000 opbrengen (2000 à 3000), om tot een netto uitgaaf van 12.000 gulden te komen. Netto dus f 1.20 per ex.
Gesteld nu echter, dat door een maatregel, welke vermindering tot die leden beoogt, die er iets voor over hebben de oplaag tot 5000 ex. zelfs tot 3000 zou dalen. Dan krijgen wij deze uitkomst: bruto-kosten voor 5000 ex. f 9.500. Voor 3000 f 7.200 -.
Nu zullen natuurlijk de advertenties ook minder opbrengen. Neem aan resp. maar f 1200 en f 900. - De netto-kosten worden dan f 8.300 en f 6.300. Of resp. f 1.65 en f 2.10 per ex. Betaalt ieder lid f 0.30 bij, dan worden die cijfers teruggebracht tot f 6.800 en f 5.400; per ex. tot f 1.36 en f 1.80
Men ziet: terwijl de beide opmerkingen van den heer van Son dus volkomen bevestigd worden, wordt niettemin de gansche begrooting ontlast met niet minder dan f 5.000 à 6.000. Toch geen peuleschilletje! En dat de raadpleging der leden - die toch niet meer dan f 400. - kan kosten, - toch waarlijk wel de moeite waard maakt.
Zoodat, tenzij er ter vergadering meer is gezegd, dan het beknopt verslag vermeldt, het wel wonderlijk aandoet te lezen, dat de voorstellen na het verzet van den heer van Son. werden ingetrokken.
Den Haag, Febr. 1921.
L. SIMONS.
Het Hoofdbestuur van het A.N.V. voelt niet veel voor het zenden van een vereenigingsorgaan aan een gedeelte der leden. Daarmee ontneemt men er het karakter aan, en wordt het als maandelijksch propagandamiddel in zijn beteekenis zeer verkleind. De stelselmatige toezending kan ook bij de lauwen en onverschilligen of bij hun omgeving toch nu en dan belangstelling wekken. Dit beginsel wordt door vrijwel alle vereenigingen, die een orgaan uitgeven, gehuldigd. Wij althans kennen er geen; waarbij het systeem: zending alleen aan diegenen, die er om vragen, wordt toegepast.
In plaats van de oplaag te verkleinen zou Neerlandia - en daar dringt men van verschillende kanten op aan - in vergrooten omvang en verfraaider uiterlijk op zoo groot mogelijke schaal moeten worden verspreid. Dan zal ook de belangstelling toenemen en het aantal exemplaren, dat ongelezen de snippermand ingaat, hoe langer hoe kleiner worden. Wel verdient ernstige overweging het denkbeeld van den inzender, de leden althans de verzendingskosten te laten betalen.
Dit bevelen wij gaarne het Hoofdbestuur aan.
Red.