Buitenland
De Ned. Ver. te Petersburg herleefd. Petrograd, 6/19 December 1917.
Geachte Redactie,
Ik weet niet of het A.N.V. reeds in kennis is gesteld van de wederoprichting van de Nederlandsche Vereeniging alhier. Zooals U misschien wel weet, werden hier bij het begin van den oorlog alle vereenigingen enz. welker statuten niet wettelijk goedgekeurd waren, verboden en het toen bestaande clubgebouw moest worden gesloten. In het begin van dit jaar kwam echter de goedkeuring af, kort daarna geheel overbodig gemaakt door de revolutie, die aanstonds 't recht van vereeniging en vergadering met zich medebracht. Het valt dus te begrijpen, dat het oude Bestuur onverwijld pogingen in het werk stelde om tot een weder-oprichting te komen, te meer, omdat gedurende de oorlogsjaren de Hollandsche kolonie belangrijk grooter geworden was en nu ongeveer 200 leden telt. De groote moeilijkheid was evenwel het vinden van geschikte localiteiten. Een nieuw bestuur was reeds gekozen op eene vergadering der oude leden, op welke vergadering tevens besloten werd, alle nieuw aangekomen leden, welke daartoe den wensch te kennen hadden gegeven, als lid aan te nemen. Het eerste teeken van leven daarna was een circulaire, met het verzoek om opgave van woningen, geschikt om de vereeniging te herbergen, en eindelijk, na lang wachten (de zeer sterke aanwas der bevolking veroorzaakt door de verovering der Oostzee-provinciën, heeft ook hier een nijpend woninggebrek doen ontstaan) gelukte het Jhr. van Spengler de hand te leggen op een voor ons doel uitstekende woning aan de Moika, prachtig in het midden van de stad. Met koortsachtigen ijver werd aan de inrichting gewerkt (waarbij vooral de Hollandsche bedienden van de firma Esders & Scheefhals zich weerden) en heel spoedig kon tot de officiëele opening worden overgegaan, welke eene gebeurtenis was in het leven der Hollandsche kolonie, een dag van nationale opleving. De plechtigheid werd opgeluisterd door de tegenwoordigheid van den waarn. gezant, den Heer Oudendijk Pieterse, welke ook met eenige treffende woorden de
sympathieke openingsrede van den Voorzitter, den heer Mohr, beantwoordde. Er werd champagne rondgediend, koekjes, bonbons en andere dergelijke in het dagelijksche leven niet meer bestaande lekkernijen. Om kort te zijn, deze eerste bijeenkomst slaagde uitstekend en een ieder voelde beslist dat (vergeef mij de gemeenplaats) ons landgenoot- en in 't bijzonder ons Nederlanderschap toch geen ijdelijke klank was, maar wel degelijk iets dat ons bindt.
Een ieder was opgetogen over de aller verwachting overtreffende gezellige inrichting. De clubwoning bestaat uit: allereerst een ruime hal met kapstokken enz., waarop tevens de woning van het bediendenechtpaar uitkomt. Verder een algemeene leeszaal met groote ronde tafel, bibliotheek, kaarttafeltjes en gezellige hoekjes. Ik behoef niet te zeggen dat de club-fauteuils en sofa's in een land waar men zóó op zijn gemak is gesteld als Rusland, bijna van een demoraliseerende zachtheid zijn. Dan volgt de eetzaal, die tevens als biljart-dito dienst doet, geheel in donkere hout-betimmering. Verder nog een damesvertrek en een bestuurskamer, behoudens dan nog de noodzakelijke toiletgelegenheid, waar zelfs een bad niet ontbreekt.
Op deze opening volgde wat later eene vergadering, hoofdzakelijk ter regeling der geldmiddelen, waarop de jaarlijksche bijdrage op R. 100. - werd vastgesteld en een commissie tot ontwerp van het huishoudelijk reglement benoemd werd. Eindelooze gedachtenwisseling had plaats eerde jaarbijdrage vastgesteld was, daar onze vereeniging in de zéér bijzondere omstandigheid verkeert, de zéér kapitaalkrachtige Hollandsche Kerk achter zich te hebben, welke zich in beginsel bereid heeft verklaard voor mogelijke tekorten op te komen. Na veel heen en weer gepraat werd eindelijk een motie aangenomen, waarin de wensch werd uitgedrukt zoovèr mogelijk trachten te komen door eigen kracht, doch in dank de toegezegde bijdrage van een R. 2000. - van de kerk aan te nemen. Op een inteekenlijst was reeds door de nieuwe leden als sympathiebewijs, en in plaats van het niet-geheven toegangsgeld R 3500. - bijeengebracht.
Verder was nog aan de orde de zeer eigenaardige en alle gemoederen in beweging brengende vraag, wat te doen met een uit het tijdperk van vóór den oorlog overgehouden partij van 6 heele en 14 halve kruikjes Bols. Nu ik volgens de laatste berichten uit Holland weet, dat dáár ook reeds van jeneverkaarten sprake is, zal dit op den lezer misschien geen indruk maken. Het gevolg van alle ingediende en weer ingetrokken voorstellen (die voor een psycholoog misschien heel belangrijk waren geweest) was, dat de heele kruiken geschonken zouden worden à R. 1. - per glas, volgens een kaartsysteem dat aan elk lid 4 glazen waarborgde en de halve kruikjes verloot, met dien verstande, dat de gelukkige winner R. 25. - ervoor zou moeten betalen. Opnieuw kon dus de penningmeester zich verheugen.
Voor de leestafel is het zeer jammer, dat wegens de slechte verbinding met het vaderland regelrecht gezonden kranten enz. van 1-3 maanden onderweg blijven. Het zenden over Zweden bekort dien tijd wel tot een 3 weken (soms nog wel minder) maar vooral sinds de laatste ongeregeldheden faalt ook deze verzendingswijze wel eens. Van geregelde aankomst is in geen geval sprake. Ook de bibliotheek heeft dringend eene aanvulling noodig van al het schoons dat onze letterkunde in den laatsten tijd heeft opgeleverd. Veel verder dan van Lennep gaat zij niet, een uitgebreide verzameling boeken over den Boerenoorlog dan uitgezonderd. Afgezien echter van de kwestie van betaling, welke door onzen boekhandelaar heel grootmoedig tot na den oorlog is uitgesteld, is een groot bezwaar, dat van alle boeken, die nog binnenkomen, de kaft wordt afgescheurd. Dit is weer een bewijs der gebrekkige regeling hier. Terwijl aan den eenen kant de Regeering officieel met den tegenstander in verbinding staat, de krijgsgevangenen in hun uniform vrij in de hoofdstad rondloopen en b.v. Oostenrijksche Tungsram-lampen al weer ingevoerd worden, zit aan de andere zijde een vergeten censor nog plichtsgetrouw alle boeken uit hun verband te trekken......... uit vrees voor spionnage.