D.J.W.F. f 5.-, J.A. f 2.50, Alg. Ziekenhuis f 18.75, Mevr. K. f 5.-, H. f 1.-, J.v.W. f 5.-, S.M. Tz. f 25.-, J.P.S. Sr., J.P.S. Jr. en A.J.K. f 13.50. H.D. f 10.-, W.H.V. f 10.-, K. & Co. f 10.-, Drukkerij S. f 5.-, Mevr. B.W. f 10.-, allen te Utrecht.
Mej. S.D.S. f 2.50, V.V. f 5,- Bss. v.H.W. f 5.-, Dames A. f 3.-, P.C.A.B. f 5.-, Mevrouw H. de P. f 5.-, Mr. P.T.W. f 25.-, L.W.H. en Z.E.H. f 10, Mr. A.S.M. f 25, J.M.H.B. f 1.-, J.A.S. f 5.-, Wed. v.M.B. f 10.-, Dames K. f 10.-, M.J.W.S. f 5.-, S.K. f 2.50, C.A.W.C. f 50.-, Mej. C.W.A. de I.P. f 25.-, Mevr. B. f 2.50, G.K. f 2.-, allen te Haarlem.
C.v.V. f 10.-, G.J. f 3.-, beiden te Leiden, M.J.F.K. f 5.-, te Apeldoorn, N.I. f 5.-, te Deventer, J.N. f 2.50, te Eindhoven, G.M. de D.C. f 25.-, Par. J.K. Jr. f 3.50, beiden te Hilversum, J.H.H.S. f 10.-, te Bussum, A.S. f 1.50, te Alkmaar, M.d.B. f 10.-, te Delft, C. de E. f 2.50, te Zandvoort, P.B.L. f 25.-, te Scheveningen, G.v.d.N. f 5.-, te De Bildt, Dr. A.W.v.G. f 10.-, Mevr. S.B. f 2.50, Fam. S. f 25.-, allen te Heemsteden, J.W.v.P. f 3.71, te Paraguay.
Totaal ontvangen in October f 4603.57, maakt met vorige opgave f 78088.27 en Mrk. 2701.90. Dank vooral aan de welwillende wijze, waarop het Amsterdamsche publiek den 3en October onze algemeene inzameling steunde en aan de vele persoonlijke giften, konden wij ook ditmaal weder een flink bedrag boeken, doch..... wij zijn dankbaar maar niet voldaan, want de uitgaven stijgen voortdurend, en ook in de afgeloopen maand waren de ontvangsten ongeveer f 2000 minder dan de uitgaven. Sneller, veel sneller, dan wij gehoopt hadden, dalen onze kasmiddelen. Met angst zien wij de komende maand tegemoet, want wanneer dan geen zeer sterke kasversterking komt, is het bitter einde van onzen arbeid nog maar zaak van eenige weken.
Duizenden Nederlandsche kinderen in den vreemde strekken smeekend hunne vermagerde armpjes naar ons uit, en wij kunnen hen niet helpen! Zelfs staat iets veel ergers te wachten. Wij zullen verplicht zijn de ongeveer 500 Nederlandsche kinderen uit den vreemde, die wij nu reeds ruim een jaar, dank de hulp van velen hier te lande, verzorgen, terug te zenden ten prooi aan de ellende der ondervoeding, wellicht den ondergang tegemoet. En dit terwijl duizenden volwassenen en kinderen van vreemde Nationaliteit hier door het Nederlandsche Volk verzorgd en gevoed worden.
Indien wij werkelijk, noodgedwongen, tot dit vreeselijk besluit moeten overgaan, wordt een onuitwischbare blaam op het Nederlandsche Volk geworpen. Dan zal het geheele Buitenland ons met verbazing aanstaren! En wat hebben wij slechts noodig? Wanneer op elke honderd Nederlanders per maand slechts één dubbeltje geofferd wordt, kunnen wij de kinderen, die hier zijn, blijven verzorgen, wanneer ieder Nederlander één cent per maand geeft, kunnen wij zesduizend kinderen van Nederlandschen bloede, die om onze hulp smeeken, helpen.
Zal het Volk van Nederland zich daaraan laten kennen?
Help ons bij onzen Nationalen arbeid en zend Uwe bijdrage spoedig aan den penningmeester
S. VAN LIER Ez.,
Nassaukade 358, Amsterdam.
De jaarvergadering van het Comité, gehouden op 20 October j.l. in het American-Hotel te Amsterdam, werd bijgewoond door ongeveer 40 personen, meest afgevaardigden der verschillende onder-comités in het binnen- en buitenland.
Uit de berichten dier onder-comités en de daaruit voortgevloeide besprekingen bleek, dat het tot heden gevolgde stelsel der huisvesting plaatselijk de beste waarborg biedt voor een degelijke verzorging der kinderen. Daarentegen is de plaatsing in steden en streken, die niet onder een geregeld toezicht van een Comité kunnen worden gesteld, een zaak van te groote verantwoordelijkheid, om ze in het algemeen toe te passen.
Het onderhoud der kinderen kost groote sommen gelds, en nu de bronnen van inkomsten beginnen op te drogen, en de voedingsmiddelen in Nederland schaarsch worden, zooals de voorzitter in zijn openingsrede aanstipte, vatte de meening hier en daar post, dat het Comité zijne werkzaamheden niet moest uitbreiden. Ofschoon deze bezwaren niet werden ontkend, besefte men aan de andere zijde, dat de verzorging hier te lande van ongeveer 2000 Nederlandsche kinderen uit den vreemde een druppel in een emmer is; voorts, dat slechts een zeer klein gedeelte van de Nederlandsche jeugd in het buitenland tot dusverre voor verzorging in het vaderland in aanmerking is kunnen komen. Bedenkt men verder dat Nederland in den loop van een jaar waarschijnlijk aan 25.000 kinderen van andere volken gastvrijheid heeft verleend, dan gevoelt men, dat het Comité voor Nederlandsche kinderen in den Vreemde zich niet met de gedachte kan vleien, zijn taak volbracht te hebben. Wat de geldelijke zijde der zaak betreft, werd er uit de vergadering op aangedrongen, pogingen te doen ter verkrijging van geldelijken steun van Rijkswege, temeer, waar deze sedert het uitbreken van den oorlog wordt verleend aan zoovele slachtoffers van andere volken. Het hoofd-comité vertrouwt alsnog, dat de vorming van nieuwe onder-comités hier te lande mogelijk zal blijken en dat het langs dezen weg plaatsing voor kinderen zal vinden. Hiervoor een beroep te doen op de medewerking van allen, die niet onverschillig zijn voor het lot der Nederlandsche kinderen in het buitenland, blijft het als een zijner werkzaamheden beschouwen.
J.H.E. Baron van Nagell uit Arnhem verblijdde de aanwezigen met de mededeeling, dat inmiddels ter plaatse een onder-comité tot stand is gekomen dat meer in het bijzonder zal voorzien in een doorgangshuis en in doorgangsgezinnen, waaruit de kinderen naar familiën kunnen worden overgebracht. Op deze wijze heeft het Comité het beter in de hand, de kinderen naar hunne hoedanigheden te rangschikken en te huisvesten. Na aldus elkander te hebben voorgelicht en tot nieuwe werkzaamheid te hebben aangespoord, dankte de voorzitter alle medewerkenden voor hunne toewijding en opofferingen.
W.F. VAN HEUSDEN, Secretaris,
Nic. Maesstraat 43, Amsterdam.