Zuid-Afrika.
Kaapstad.
Aan het Jaarverslag der Afd. Kaapstad en Omstreken, over 1916, dat begint met een klacht over gebrek aan belangstelling bij de meeste leden, is het volgende ontleend:
Nieuw leven moet er in onze afdeling komen, zullen wij niet de weg gaan van zovele verenigingen in Zuid-Afrika, opgericht en opgehouden te bestaan.... Dit zou jammer zijn... Het A.N.V., d.w.z. het Verbond van Nederlanders, Vlamingen en Afrikaners heeft een schoon doel n.m. het bevorderen van onze stambelangen. Wanneer wij dit doel meer najagen kan 't mogelik zijn, dat een nieuw leven onze afdeling in 't komende jaar bezielen zal.
Verschillende gezellige bijeenkomsten werden, evenals vorige jaren, in 1916 gehouden. Op 11 April werd een receptie aangeboden aan de terugkerende Goeverneur-Generaal van Nederlands-Indië de heer Idenburg, die op zijn reis naar Holland, Kaapstad bezocht. Toen de nieuwe Goeverneur-Generaal van Nederlands-Indië Graaf van Limburg Stirum, Kaapstad bezocht en de gast van de Unie Regeering was, maakte het bestuur van onze afdeling bij hem zijn opwachting.
De officieren van 't Nederlands oorlogschip ‘Noord-Brabant’ werden door 't Verbond op een gezellige avond onthaald, terwijl aan de manschappen een uitstapje naar Campsbaai werd bereid. Dank zijn wij hier verschuldigd aan de heer van Zwieten e.a., die zich veel moeite getroostten om dit uitstapje te doen slagen.
Voor de kinderen werd een feestje gegeven te Campsbaai en drie kinderbijeenkomsten werden er in 't geheel gehouden, voor 't slagen waarvan hartelike dank toegebracht moet worden aan Mevrouw Loopuijt en Mevrouw Luijt.
Een lezing voor de leden werd gehouden door de heer Graham Botha, archivaris, over: ‘Het leven in Oud-Kaapstad’. Dr. Lorentz hield onder bescherming van het A.N.V. een lezing voor de Vereniging tot hulp aan de gevangenen, over zijn ontdekkingsreizen in Nieuw-Guinea.
Door de ijverige bemoeiïngen van Mevr. Luijt werd een wedstrijd in het komponeren van liederen uitgeschreven. Tevens heeft Mevr. Luijt het plan opgevat gratis hollandse zangklassen voor kinderen op te richten en wij hopen, dat zij spoedig er in slagen zal een geschikt lokaal voor dit doel te krijgen.
Het bestuur was in 1916 als volgt samengesteld: Dr. R. Fruin, Voorzitter, de heer M. Wattena, Vicevoorzitter, de heer C.J.L. Ruijsch van Dugteren, Sekretaris, de heer G. van Heerden, Penningmeester, mevr. Loopuijt, mevr. Luijt, de heer F. Dormehl, de heer J.A. van Aken, de heer N.R. Huisman, bestuursleden.
In de loop van 't jaar bedankte als bestuurslid de heer G. van Heerden. In hem verloor de Afdeling een penningmeester, die immer met onverflauwde ijver zijn werk gedaan heeft.