Punt II. Ingekomen stukken, o.a.:
Van den heer Dr. P.V. Sormani bericht, dat hij blijft bij zijn besluit om af te treden.
Van den heer Prof. Mr. A.A.H. Struycken bericht, dat hij ontslag neemt als bestuurslid.
Beiden heeren is leedwezen betuigd over hun besluit en dank gebracht voor 't geen zij voor het Verbond hebben gedaan.
Schrijven van de heeren Dr. H.J. Kiewiet de Jonge en Mr. W.J.L. van Es, met mededeeling dat zij terugkomen op hun ontslagneming.
Van het Hoofdbestuur een schrijven, dat de Afdeeling Amsterdam geklaagd heeft, dat er geen antwoord gegeven werd op haar motie, welke op de Algemeene Vergadering werd aangenomen en dat het daarom nu een antwoord aan het Groepsbestuur heeft opgesteld, waarin het mededeelt, dat het in de motie ziet een algemeene aansporing tot ijverig werken; dat het echter meent, dat de kritiek niet alleen op het Hoofdbestuur moet uitgeoefend worden; ook de Afdeelingen kunnen meer doen.
Besloten wordt den brief van het Hoofdbestuur in Neerlandia openbaar te maken. (Zie Jan.-nr. blz. 8).
Dankbetuiging van de Vereeniging Vreemdelingenverkeer Arnhem voor verleenden steun in zake klokkespellen.
Dankbetuiging van de Afdeeling Rotterdam van de Vereeniging voor Volkszang, voor verleenden steun.
De Stud.-Afd. Utrecht vraagt, om evenals in 1914 en 1915, ook in 1916 ontheven te worden van de verplichting om het saldo der kas aan de Groepskas af te dragen. Het saldo, ongeveer f 100.- wordt besteed voor boeken en anderen steun aan de geïnterneerde Vlaamsche studenten.
Het verzoek wordt ingewilligd.
Schrijven van de Algem, Nederlandsche Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer, dat zonder tegenbericht het lidmaatschap van f 50.- ten behoeve van het Centraal Bureau voor Vreemdelingenverkeer voor de nieuwe Vereeniging zal gehandhaafd blijven.
Besloten wordt het bedrag op f 50.- te handhaven.
Uitnoodiging van de Vereeniging ‘Ons Leger’ om lid te worden.
Besloten wordt lid te worden tegen de minimumjaarbijdrage.
Van den Vlaamschen Tak Harderwijk mededeelingen aangaande de belangrijke werkzaamheden, vooral voor de Vlaamsche geïnterneerden.
Besloten wordt dit schrijven in Neerlandia te doen opnemen. (Zie Jan.-nr. blz. 12).
Schrijven van de Afdeeling Den Haag, met wenschen omtrent Neerlandia.
a. | Neerlandia moet meer dan tot dusver uiting geven aan hetgeen in het Verbond omgaat en door het Verbond wordt verricht. |
b. | Naast opneming van zakelijke mededeelingen betreffende de Groot-Nederlandsche stambelangen, moet er ruim gelegenheid gegeven worden voor het uitspreken van onderling verschillende meening daaromtrent. |
Als voorbeeld omtrent welke zaken Neerlandia niet had mogen zwijgen, worden genoemd de zaak Botha-Hertzog, de zaak Fransch-Vlaanderen en de thans algemeen in de bladen besproken Vlaamsch-Waalsche zaak.
Een lid meent, dat de uitgesproken wenschen, die van zeer vele leden zijn, maar er is moeilijk aan te voldoen; waar zijn de menschen die het willen en kunnen? Laat de Propaganda-Commissie het eens overwegen.
Een ander wijst op het voorstel door den heer Van Es aan 't Hoofdbestuur gedaan, om in Neerlandia gelegenheid te geven tot het bespreken door ieder die wil, of die uitgenoodigd wordt, van de vraag: wat kan de Nederl. Regeering, het Nederl. volk, het Algem. Nederl. Verbond, doen voor het Vlaamsche volk, na den oorlog en bij de vredesbesprekingen.
Verschillende sprekers dringen aan op maandelijksche overzichten, waarin onpartijdig de stroomingen onder Vlamingen en Afrikaners worden behandeld.
Na uitvoerige gedachtenwisseling wordt besloten aan het Dagel. Bestuur over te laten na te gaan in hoeverre aan de wenschen van de Haagsche Afdeeling kan worden voldaan.
Mededeeling, dat pogingen worden aangewend tot oprichting van een Stud.-Afd. Rotterdam (Handelshoogeschool) en Burger-Afdeeling Helmond.