ring geen leden voor het Hoofdbestuur mag kiezen, buiten de voordracht van het Groepsbestuur om. Inderdaad geven de bewoordingen van art. 21, laatste lid, tot die meening aanleiding. Overeenkomstig de bedoeling van die bepaling ware, in plaats van voordracht, aanbeveling te lezen.
Praeadvies. Zie voorstel 2 Amsterdam.
Haarlem (Burger-Afd.):
1. De Afdeeling Haarlem van het A.N.V. is overtuigd, dat een volle ontplooiing van de in het Verbond levende krachten wordt belemmerd door een minder gelukkige organisatie van het Verbond.
‘De vergadering van Groep Nederland van het A.N.V. benoeme een commissie tot herziening van de statuten van het A.N.V. en in verband daarmede, van het reglement van Groep Nederland. De commissie heeft de opdracht voor October 1915 in Neerlandia het nieuwe Ontwerp van statuten en reglement kenbaar te maken.’
Toelichting. Er is in den laatsten tijd twijfel gerezen of de kracht, die het A.N.V. vooral naar buiten ont wikkelt, wel in goede verhouding staat tot den opgewekten geest, die bij een groot aantal leden van het Verbond vaardig is.
Men vindt de leiding van het Verbond, ook van de Groep soms te slap, te weinig voortvarend.
Naar het oordeel van de Afdeeling Haarlem is in deze meening waarheid. Doch niet den bestuurders persoonlijk behoeft verwijt te treffen. Men verandere - dit is de overtuiging van de Afdeeling - in de eerste plaats, maar dan ook zoo spoedig mogelijk, het wettig systeem van het Verbond, vooral de wijze, waarop Hoofd- en Groepsbestuur worden samengesteld.
Tot herziening van de Statuten van het Verbond is in 't voorjaar van 1913, door het Hoofdbestuur reeds een Commissie ingesteld.
Doch men kent tot heden noch de Commissie, noch haar werk. En intusschen verloopt het gunstig getij.
Groep Nederland neme thans harerzijds het initiatief en bereide wijziging der Statuten voor.
Een commissie tot voorlichting is daartoe noodig, niet te groot, een vijftal leden b.v.
Zij adviseere de Groep, stelle de wijzigingen voor, die zij in de wettelijke organisatie van het Verbond noodig acht. Zij moet haar aandacht tevens geven aan het Reglement van onze Groep, hetwelk met de Statuten ten nauwste samenhangt.
Is haar advies bekend, in Neerlandia medegedeeld, en overwogen, dan staat het aan Groep Nederland om te beslissen in hoeverre zij de voorstellen der commissie tot de hare wil maken. Acht de Groep bepaald aangewezen veranderingen nu wenschelijk, dan is de tijd daar, om, overeenkomstig art. 5 der Statuten het Hoofdbestuur te verzoeken om een Algemeene Vergadering bijeen te roepen, waarin het voorstel van Groep Nederland tot statutenwijziging punt van behandeling zal uitmaken.
Praeadvies. 30 Juli 1913 werd aan de besturen der Afdeelingen van Groep Nederland en de leden van Hoofd- en Groepsbestuur het volgend rondschrijven verzonden:
‘Zooals U bekend zal zijn heeft het Hoofdbestuur van het Algem. Nederl. Verbond een Commissie benoemd, bestaande uit de heer Dr. H.J. Kiewiet de Jonge, mej. E. Baelde, de heeren Mr. W. Dicke, Jhr. Mr. J.L.W.C. von Weiler en ondergeteekende, welke tot taak zal hebben eene wijziging voor te bereiden voor de statuten van het A.N.V. en van het reglement van Groep Nederland op de punten, die daarvoor in aanmerking komen.
Het zal de taak der Commissie aanmerkelijk verlichten, indien haar mededeeling wordt gedaan van veranderingen in de statuten of in het het reglement, welke aan U op grond van practische ervaring of om andere redenen wenschelijk mochten voorkomen.
Mocht U in dezen wenken willen geven, dan verzoek ik U beleefd mij deze vóór October a.s. te willen kenbaar maken, opdat ze in de eerste bijeenkomst der Commissie ter sprake kunnen worden gebracht.
Hoogachtend,
(w.g.) N.J. ROELFSEMA,
Algemeen Secretaris-Penningmeester.’
Slechts enkele antwoorden kwamen op dit schrijven in.
De Commissiesie is thans met haar werkzaamheden een goed eind gevorderd en hoopt voor de Algemeene Vergadering met haar ontwerp gereed te komen. In elk geval behoeft, behoudens overmacht, niets de indiening en verdere behandeling van het ontwerp in den loop van dit jaar in den weg te staan.
Ten overvloede is aan Afdeeling Haarlem gevraagd eene nauwkeurig omschreven formuleering harer wenschen alsnog bij de Commissie in te dienen.
Het Groepsbestuur ontraadt om bovenstaande redenen het voorstel.
2. Het Algem. Nederl. Verbond zal er bij de Regeering op aandringen, dat aan de ambtenaren in de Koloniën een aanvangssalaris zal worden toegekend, dat hen in staat stelt, om getrouwd uit te gaan; zij zijn verplicht om zich zoo spoedig mogelijk te laten naturaliseeren.
Aan de Afdeeling is een toelichting gevraagd.
3. Dat er op zal worden aangedrongen door de Regeering, dat de ambtenaren in Nederlandsch-Indischen Staatsdienst vertrouwd moeten zijn met de Nederlandsche taal.
Aan de Afdeeling is een toelichting gevraagd.
4. De nieuwe wijze van belasting der Afdeelingen op 1 Januari 1914 ingevoerd, worde ten spoedigste vervangen door de oude afrekenings-wijze, die het rechtvaardigste is tegenover alle Afdeelingen van het Verbond.
Praeadvies. In een vergadering met de penningmeesters der groote Afdeelingen (Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Rotterdam), gehouden 22 Jan.