Ingezonden.
Misbruik van onze Driekleur.
Geachte Redactie,
Naar aanleiding van Uw vraag in No. 7 van Neerlandia, bldz. 163, kan ik U mededeelen, dat ik nog nooit de Engelsche vlag zoo heb misbruikt gezien. Het is zeker iets plaatselijks en moet spoedig worden uitgeroeid.
Met hartelijke groeten,
g.d.u.,
D. KRABMAN.
Johannesburg, 26/7 '13.
Geachte Redactie,
Naar aanleiding van Uw onderschrift onder Prof. Van Leersum's klacht in nr. 7 van Neerlandia, deel ik U even mede, dat de Engelschen voor reclamedoeleinden veelvuldig gebruik maken van vlaggen met opschriften. Voor zooveel ik heb gezien, gebruiken zij daartoe echter niet hun nationale vlag, de ‘Union Jack’, maar wat ik zou willen noemen fantasievlaggen. Of zij hun nationale vlag voor reclamedoeleinden niet zouden gebruiken als deze er zich toe leende (wat het geval niet is, wijl ze niet bestaat uit evenwijdig loopende banen, zooals onze vlag), zou ik niet durven zeggen. Laat men, zou ik zeggen, vlaggen gebruiken in overvloed, maar als men er iets op drukken wil, dan niet de nationale (of een vreemde) driekleur nemen, maar een fantasievlag, 't zij in één of meer kleuren, waar niemand - ook geen buitenlander - zich aan stooten kan.
Hoogachtend,
A.A. VERHORST.
Calcutta, 30 Juli 1913.
Geachte Redactie,
Met belangstelling las ik 't artikeltje: ‘Misbruik van onze Driekleur’, in No. 7, Juli '13 van Neerlandia en de hooge, m.i. gerechtvaardigde ontstemming van Prof. Van Leersum over die misbruiking onzer nationale vlag.
Als antwoord op Uw vraag, of men in 't buitenland te dien opzichte fijngevoeliger met de nationale vlag omgaat, kan 't volgende dienen:
Volgens een oud kerkelijk gebruik worden op den R.-K. feestdag ‘S. Ramon’ verschillende huisdieren naar 't kerkplein gebracht om door den priester gezegend te worden. Die dieren worden voor deze gelegenheid door eigenaars met bloemen of kleuren versierd. Ik zag er zelfs eens een karrepaard onder met alle kleuren van den regenboog besmeerd. Bij zulk een gelegenheid nu, stak een buitenlandsche juffrouw ook haar schoothondje den priester toe om de zegening niet te ontgaan. Het beestje was keurig netjes gekleurd, maar, o, wee! met de kleuren van de nationale vlag. Dat kostte de jonge dame een wandeling naar 't politiebureau en 10 doll. boete, wegens beleediging van de nationale kleuren.
Hoort men in een straat het nationaal volkslied spelen, wat trouwens uitsluitend bij officieele gelegenheden voorkomt, zoo ziet men alle voorbijgangers onmiddellijk 't hoofd ontblooten, onverschillig vanwaar de tonen der muziek komen.
Moge de hoogachting voor de nationale vlag in een half-beschaafd land, den misbruikers onzer driekleur in 't beschaafde Holland tot voorbeeld strekken.
Hoogachtend,
Uw dw.,
L.A. LUHRS.
Oaxaca (México), 18 Aug. 1913.