onder den boerenstand? Dan waren het trekkende boeren, die nooit tot rust kwamen. Dan de gebrekkige opvoeding! Dat de geschiedenis van Zuid-Afrika niet meer tot letterkundig werk heeft bezield, wordt hierdoor verklaard, dat ze nog te dichtbij is. Ze ligt nog te versch in het geheugen. Die geschiedenis moet eerst eenigszins worden geïdealiseerd; een beter perspektief meet ontstaan.
Nu iets over voorstellen en besluiten.
Dr. Knothe stelde voor, dat de Akademie een examen in het Afrikaansch zou afnemen. Gen. Hertzog kreeg gedaan, dat dit voorstel naar de examen-commissie werd verwezen. Een haastige stap zou veel kwaad kunnen doen, zeide hij.
Een ander voorstel van dr. Knothe was, dat de Akademie de Unie-regeering er opmerkzaam op zou maken, dat bij de lessen op de universiteits-colleges het Hollandsch zoo weinig tot zijn recht komt. Er zijn zoo weinig professoren, die in het Hollandsch zouden kunnen spreken.
Verscheiden sprekers steunden het voorstel, o.a. minister Hertzog. Maar, zeide deze, men heeft het zich zelf te wijten; men maakt niet genoeg gebruik van de rechten, die de grondwet verleent. Trad het volk naar behooren op, dan zou geen regeering wagen den toestand te laten zooals hij is. De predikanten werken ook niet genoeg mee.
Nadat zelfs de heer Malan, de minister van onderwijs, het voorstel had aanbevolen, werd het aangenomen.
Een der leden gaf den wensch te kennen, dat, evenals er hoogleeraren uit Engeland worden uitgenoodigd, om in Zuid-Afrika te lezen, er uit Nederland genoodigd zouden worden.
Minister Malan stelde voor, de aandacht van de regeering te vestigen op de wenschelijkheid om een bevoegd persoon in de Unie te laten rondgaan, teneinde inlichtingen over land en volk te verzamelen. Veel van de geschiedenis van Zuid-Afrika leeft nog alleen in den volksmond. Bijtijds moeten die overleveringen worden opgeteekend. Het voorstel werd aangenomen.
Ook kwam ter sprake de bepaling, in Zuid-Rhodesië gemaakt, dat men om kiezer te worden een proeve van bekwaamheid in het Engelsch moet afleggen. (Op gezag van de Volkstem hebben wij in het vorige nummer gezegd, dat sedert de bepaling zoo is gewijzigd, dat men ook met Hollandsch het kiesrecht kan krijgen. Dit blijkt onjuist.)
Op telegrafische aanvrage kwam de vergadering te weten, dat de koning van Engeland de bepaling nog niet heeft bekrachtigd. Op voorstel van minister Malan sprak de Akademie de hoop uit, dat die bekrachtiging zou uitblijven totdat het Hollandsch in die bepaling met het Engelsch gelijk werd gesteld.
De Akademie besloot het volgende jaar te Pietermaritzburg bijeen te komen.