Voor de noodlijdenden in de kolonie Curaçao.
De volgende oproeping is de vorige maand aan vele landgenooten verzonden:
Leiden, Augustus 1912.
Landgenoot.
In aansluiting aan de in de dagbladen verschenen oproepingen, uitgegaan van de Vereeniging Oost en West en het Algemeen Nederlandsch Verbond, tot het bijeenbrengen van gelden ter leniging van den nood, die in onze kolonie Curaçao geleden wordt, komen ondergeteekenden tot U om ook Uwe hulp in te roepen.
Hoe zwaar onze door de natuur zoo zeer misdeelde eilanden Bonaire en Aruba geteisterd worden, nu de regen zoo lang is uitgebleven en alle middelen van bestaan zijn te niet gegaan, nu de oogst totaal is mislukt, de dieren sterven, de bodem een dorre woestenij is geworden, nu scheurbuik en dysenterie beginnen te heerschen - men heeft het in de couranten kunnen lezen. En dat deze berichten niet overdreven waren, blijkt wel uit het door den Gouverneur van de kolonie Curaçao op een desbetreffende vraag van Z. Exc. den Minister van Koloniën geseinde antwoord: ‘de armoede op Bonaire en Aruba is zeer groot. Ook in de buitendistrikten van Curaçao zijn veel behoeftigen. Eene inzameling is zeer gewenscht.’
Laat het Nederlandsche volk hier helpen. Moge het toonen zijn deernis in daden te kunnen omzetten. Dadelijke hulp, geld om er levensmiddelen voor te verschaffen, is hier noodig. Elke bijdrage zal dankbaar worden aanvaard.
H.M. de Koningin ging ons hierin voor. Behalve Hare reeds in de vorige maand naar de Kolonie gezonden gift van f 1000. - schonk H.M. aan de Groep Nederlandsche Antillen van het Alg. Nederl. Verbond reeds wederom f 500. - voor dit doel, terwijl H.M. de Koningin-Moeder volgde met een even groote gift, en Z.K.H. de Prins der Nederlanden aan de Groep Nederlandsche Antillen een gift van f 200. - toezond.
Waar ons Koninklijk Huis zoo voorgaat, mag Nederland niet achterblijven. Veel zal noodig zijn om de ellende, die daarginds door onze stamgenooten geleden wordt, te verzachten.
Het Kantoor van het Alg. Nederl. Verbond, Wijnstraat 81, Dordrecht, en het Bureau van de Vereeniging Oost en West, Heulstraat 17, Den Haag, zijn bereid, de giften in ontvangst te nemen.
Mogen zij in ruime mate vloeien.
Het bestuur van de Groep Ned. Antillen van het Alg. Nederl. Verbond te Willemstad, zal in overleg met den Gouverneur van Curaçao voor de juiste verdeeling der ingekomen gelden zorgen.
Het Comité tot leniging van den nood in de Kolonie Curaçao:
Voor het Alg. Nederl. Verbond:
Dr. H.J. Kiewiet de Jonge, Alg. Voorzitter. |
Mej. E. Baelde, Alg. Ondervoorzitster. |
N.J. Roelfsema, Alg. Secr.-Penningmeester. |
Kapt. J.A. Snijders Jr., } Vertegenwoordigers voor de Groep Ned. Ant. van het A N.V. |
Prof. Dr. J. Boeke, Zoeterwoudsche Singel 8 b, van het Comité. } Vertegenwoordigers voor de Groep Ned. Ant. van het A N.V. Leiden, Secretaris |
Voor de Vereeniging Oost en West:
Mr. A. van Gennep, Voorzitter. |
A.B.J. Prakken, Ondervoorzitter. |
E. van Assen, Secretaris. |
A.A.C. Harting, Penningmeester. |